Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Gyakran feltett kérdések a COVID oltással kapcsolatban – íme a jóváhagyott válaszok

A Covid-19 Elleni Védőoltás Koordináló Bizottsága (CNCAV) összeállította az oltással kapcsolatos tíz leggyakoribb kérdés listáját és válaszolt azokra, az alábbiak szerint:

Hogyan készüljek fel a COVID-19 elleni oltásra?

Miután megvan a programálás, mindenképpen kövesse az összes utasítást. Előre kitölthet néhány dokumentumot, például a betegosztályozási (triázs) kérdőívet. Hogy ezt megkönnyítsük, közzétettük ezt a dokumentumot az oltási kampány platformján, amely itt érhető el: https://vaccinare-covid.gov.ro/chestionar-triaj-vaccinare-adulti/.

Viselnem kell-e maszkot, amikor oltatni megyek?

Igen. A test immunizálása a vírus ellen nem azonnali. Az oltási központok arra kérik, hogy viseljen védőmaszkot, és tartsa be az egyéb egészségügyi higiéniai intézkedéseket. Tartsa a 1,5-2 méter fizikai távolságot a többiektől.

Érezni fogok valamit az első oltásadag után?

Érezni fogja magát a szúrást, akárcsak bármelyik injekció beadásakor. Lehet, hogy van egy kis fájdalom az injekció beadásának helyén.

Bár a legtöbb esetben nincsenek mellékhatások, néhány embernél fájdalom, bőrpír és duzzanat alakulhat ki az injekció beadásának helyén. Másoknak általános tünetei lehetnek: fejfájás, láz, fáradtság és izomfájdalom. Ne essen pánikba. Néhány óra múlva vagy rövid idő után ezek a tünetek megszűnnek. Az általános állapot javítása érdekében használhat lázcsillapító gyógyszereket. Tartsa a kapcsolatot háziorvosával, hogy minden szükséges információt megkapjon.

Az ilyen tünetekkel küzdő emberek többsége mehet munkába, hogy a napi menetrendjét semmilyen módon nem befolyásolja.

Normális, hogy mellékhatások jelentkeznek?

Előfordulhat, hogy mellékhatások jelentkeznek. Ezen mellékhatások előfordulása az oltóanyag megnyilvánulása a szervezetben. Ez azt jelenti, hogy a vakcina működik, stimulálja az immunrendszert olyan antitestek termelésére, amelyek megvédik Önt az új típusú koronavírus fertőzésétől.

Az emberek másképp reagálnak az oltásokra. Néhányuknál minimális mellékhatás van, vagy egyáltalán nincs mellékhatás, de ez nem jelenti azt, hogy bármi baj lenne az oltással. A vakcina működik, csak a szervezet reagál másképp.

A mellékhatások gyakoribbak a második adag után?

Igen, lehetséges, tekintettel arra, hogy az első adag után az oltóanyag felkészíti az immunrendszert, a második adag után pedig a test már készen áll a vírus elleni küzdelemre. Így a vakcina reaktogenitása magasabb. Ne feledje, hogy a test reakciója jó dolog, és ez bizonyítja, hogy a vakcina működik!

Miért kell 15 percet várnom az oltás beadása után?

A várakozási idő szükséges az oltott személy egészségi állapotának ellenőrzéséhez. Ez az ajánlás bármilyen típusú oltásra vonatkozik, például a szezonális influenza elleni oltásra is.

Az oltás után 15 percet kell várni. Az esetleges azonnali reakciókat az oltási központ orvosi személyzete könnyen kezelheti.

A biztonság kedvéért az anamnézisben allergiás reakciókról beszámoló embereket 30 percig figyelemmel kísérjük.

Beadathatom csak az első adag oltást?

Nem. A Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca vakcinákat két dózisú vakcinaként tanulmányozzák. Az első adag bizonyos fokú védelmet nyújt, de a maximális előnyök csak a második adag után érhetők el.

Adható-e bármikor a második oltási adag?

 

A második adagot az alkalmazási előírás szerint kell beadni a jóváhagyott időszak alatt: 21 nappal az első adag után a Pfizer, 28 nappal az első adag után a Moderna és 8 héttel az első adag után az AstraZeneca esetében.

Azokban az esetekben, amikor a COVID-19 elleni első Pfizer-vakcinát kapó személynek átmeneti ellenjavallatai vannak a második adagra, az emlékeztető oltás elhalasztható az optimális, legfeljebb 42 napos intervallumig. Kivételes esetekben az emlékeztető adag ezen időszak után is beadható. A Moderna vakcina esetében az optimális emlékeztető késleltetési intervallum legfeljebb 35 nap, de kivételes esetekben az emlékeztető adag ezen időszak után is beadható.

Mennyi időbe telik az optimális immunválasz elérése a második adag beadása után?

Körülbelül 10-14 nap szükséges az optimális immunválasz kialakulásához a második adag után.

Azonban óvatosnak kell lennie, és ezután is folytassa a megelőzési intézkedések betartását.

Maradhatok-e a családdal és a barátokkal a második adag adminisztrálása után?

Az a tény, hogy megkapta a második oltási adagot, azt jelenti, hogy jobban védett a vírus ellen. Meglátogathatja barátait vagy családját, de javasoljuk, hogy tartsa be a védelmi szabályokat, amennyiben a hatóságok fenntartják ezeket a biztonsági intézkedéseket. Fontos védelmet nyújtani azoknak, akiket még nem oltottak be, vagy akik a kiszolgáltatott kategóriába tartoznak.

CNCAV kommunikációs csoport

Forrás: ZiarPiatraNeamt.RO

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük