Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A három erdélyi magyar egyetem konzorciumot hozott létre

A Sapientia EMTE, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem és a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet konzorciumot hozott létre- tájékoztat az MTI sajtóiroda.

A Pro Bono Publico egyetemi konzorcium célkitűzéseit ismertette szerdán Kolozsváron sajtótájékoztatón dr. Tonk Márton, a (kolozsvári, marosvásárhelyi és csíkszeredai karokkal rendelkező) Sapientia Egyetem rektora, dr. Pálfi József, a PKE rektora és dr. Kolumbán Vilmos József, a Protestáns Teológiai Intézet rektora.

Tonk Márton beszámolt arról, hogy a magyar nyelven tanuló romániai hallgatók harmada ebben a három felsőoktatási intézményben tanul. A konzorcium célja a közös érdekek előmozdítása és a kitűzött célok együttes elérése. Az egyetemek együtt kívánnak működni a romániai felsőoktatással kapcsolatos kérdésekben, illetve a magyarországi és nemzetközi kapcsolatok kialakításában.

Tonk Márton a névválasztást azzal indokolta, hogy a három egyetem az erdélyi magyarság javát kívánja szolgálni, és nem érdeke, hogy a konzorcium létrehozásával haszonra tegyen szert.

Pálfi József hozzátette, a konzorcium létrejöttével létrejött egy forma, amelyet a következő időszakban tartalommal kell kitölteni. A remények szerint a három egyetem szellemi és fizikai infrastruktúrája közösen profitál majd egymásból– tette hozzá a rektor.

Kolumbán Vilmos József arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg a három egyetem egyikén sem folyik doktori képzés. A konzorcium közös doktori tanulmányok szervezésére készül.

Tonk Márton szerint a doktori képzés közös elindítása azért is fontos, mert ez a leendő egyetemi oktatói kar felkészítését jelenti. A nyugat-európai egyetemeken doktori tanulmányokat folytató erdélyi magyar fiatalok közül sokan nem térnek haza. A rektor ugyanakkor kitért arra is, hogy elsősorban olyan területeken terveznek doktori képzést indítani, mint a teológia, az alkalmazott mérnöki, a biotechnológia és a jogászképzés.

Tonk Márton a célok között említette azt is, hogy kívánatos, hogy az egyik egyetem hallgatói a konzorciumon belül egy másik egyetem képzésére is járhassanak, illetve a másik helyről kapjanak osztályzatokat, krediteket. Az aláírt dokumentum azt is rögzíti, hogy a három egyetem könyvtárai és szálláshelyei megoszthatók, illetve közös előfizetések kellenek a nemzetközi adatbázisok használatára – tette hozzá a rektor.

A rektorok elmondták, hogy a Pro Bono Publicot egy olyan konzorciumnak szeretnék, amelynek adminisztrációjára a három egyetem anyagi forrásait használja fel. Vezetősége hét főből áll, köztük a három egyetem rektorai és rektorhelyettesei, illetve a Sapientia szenátusának elnöke.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.