Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Újra működnek a magyar állampolgárság megszerzését segítő központok Erdélyben

Februártól ismét működőképesek lesznek az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) erdélyi demokráciaközpontjai, amelyek elősegítik a magyar állampolgárság egyszerűsített megszerzését – áll az EMNT kedden kiadott közleményében.

A dokumentum Sándor Krisztinát, az EMNT ügyvezető igazgatóját idézi, aki bejelentette, hogy kibővítették a Demokrácia Központok tevékenységi körét. Így a pályázóknak nemcsak a magyar állampolgárság egyszerűsített megszerzésével kapcsolatos eljárás esetén, hanem más helyzetekben is segítséget nyújthatnak, például: az anyakönyvi nyilvántartásokba történő regisztrációk, személyi igazolványok és útlevelek igénylése vagy anyasági, illetve babakötvény támogatás iránti kérelem.

Felidézte, hogy a koronavírus-járvány és az átmeneti pénzügyi problémák miatt tavaly, november végén a Demokrácia Központok csökkent kapacitással működtek, de február 1-jétől ismét a rendes menetrend szerint működnek, maximális kapacitással várják a polgárokat ezekbe az irodákba, ahol a hatályos előírásoknak megfelelően biztonsági intézkedéseket vezettek be.

Az igazgató azt is kijelentette, hogy örömmel látják, hogy az ilyen irányú szolgáltatások iránti érdeklődés változatlan. Megállapították azt is, hogy nagy számban vannak olyanok, akik még nem igényelték a magyar állampolgárságot. “Emiatt a következő időszakban továbbra is elsőbbséget élvez a magyar állampolgárság egyszerűsített megszerzési eljárásának elősegítése” – hangsúlyozta Sándor Krisztina.

Az elmúlt 10 évben az EMNT több mint 260 000 erdélyi magyarnak segített magyar állampolgárság megszerzésében, több mint 113 000 esetben járult hozzá születési anyakönyvi kivonatok kiadásához, 21 815 útlevél-kérelmet oldottak meg, 8560 anyai támogatásra és babakötvényre vonatkozó kérelmet és 6792 személyi igazolvány kérelmet honoráltak.

Az új magyar állampolgárok mintegy 24% -a az EMNT hálózaton keresztül szerezte meg állampolgárságát. Az öt legjobban teljesítő demokráciaközpont Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Szatmárnémetiben és Kolozsváron volt.

Forrás: https://hirado.hu/
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.