Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Magyarország Kormánya által finanszírozott intervenciós kardiológiai centrumot avattak fel a Csíkszeredai Megyei Kórházban

 

Teljességgel Magyarország Kormánya által finanszírozott intervenciós kardiológiai központot avattak fel csütörtökön a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, helyi és megyei tisztségviselők, valamint neves romániai és magyarországi kardiológusok jelenlétében, tájékoztat az Agerpres.

 fotó: printscreen Facebook/Borboly Csaba

 

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter kijelentette, hogy a központ létrehozása Románia és Magyarország tökéletes együttműködésének példája, a felkínált egészségügyi szolgáltatások nemzetiségtől függetlenül mindazok javát szolgálják, akik rászorulnak.

Elmondta azt is, hogy az intervenciós kardiológiai centrum „a piacon e téren jelenleg elérhető legmagasabb technológiával rendelkezik”, de a Marosvásárhelyen és Brassóban kiképzett, tapasztalt budapesti orvosok által támogatott orvoscsapattal is.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a maga részéről a siker, a győzelem napjáról beszélt, a csíkszeredai Sapientia Egyetem 2001-es avatásához hasonlítva.

A magyar tisztségviselő rámutatott: elviselhetetlen, hogy egy EU-tagállamban 2022-ben a betegeket egyik helyről a másikra szállítsák a megmentés érdekében, rámutatva arra, hogy a „magyarok, székelyek és románok” összefogásával sikeres volt ennek az intervenciós kardiológiai központnak a létrehozása.

Németh Zsolt azt is elmondta, hogy ez a központ fiatal szakembereket vonzhat a térségbe, és a budapesti kormány támogatásáról biztosította a környékbelieket.

Dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Kórház ügyvezetője elmondta, hogy ez a hála napja, és beszédében megemlékezett azokról, akik hozzájárultak a központ létrejöttéhez. Kiemelte, hogy a szívbetegségek az egyik legrettegettebbek, amelyek kezelésében az idő nagyon fontos tényező.

Elmondta azt is, hogy a központ humánerőforrás szempontjából felkészült, azaz “egy pacemakerekben szakképzett kardiológus, további két szívkoszorúér beavatkozásra kiképzett kardiológus fog dolgozni az osztályon, továbbá folyamatban van 8 szakápoló képzése”.

A központ működését egy magyarországi szakember felügyeli majd.

Arra a kérdésre, hogy a központ fogadja-e már az első pácienseit, azt mondta, reméli, hogy ez év végére megtörténik, mert folyamatban van az asszisztensek képzése. Az avatásra azért került sor, mert a központ megkapta az összes szükséges engedélyt, ill. rendelkezik a szükséges felszereléssel.

Az avatáson részt vett Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba is, aki a kórház elmúlt évtizedes fejlődéséről beszélt, és felidézte a magyar kormány támogatását, amelyet az RMDSZ elnökségének kérésére adott”.

A Magyar Kormánytól a támogatást átvevő Mens Sana Alapítvány képviselői szerint a teljes mértékben a magyar kormány által támogatott csíkszeredai beruházás értéke 925 millió forint, azaz hozzávetőleg 2,5 millió euró. Az összeget a projekt megvalósítására, a szükséges engedélyek megszerzésére, valamint a csíkszeredai kórház földszinti helyiségének rehabilitációjára és nagy teljesítményű orvosi berendezésekkel való felszerelésére fordították.

A csíkszeredai rendezvényen jelen voltak neves romániai és magyarországi kardiológusok, budapesti egészségügyi tisztviselők, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, Tóth László, Hargita megye prefektusa, Petres Sándor, Csíkszereda polgármestere Korodi Attila, valamint a Hargita megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője, Dr. Tar Gyöngyi.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.