Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Epilepszia és EEG Figyelő Központ Csíkszeredában

 

A csíkszeredai megyei sürgősségi kórház a tizedik Epilepszia és EEG Figyelő Központ a Telemedicina az Epilepsziában program keretében, amelyet a kolozsvári Lions Club és Dr. Bogdan Florea kolozsvári neurológus főorvos kezdeményezett.

A Lions Club szervezetnek felajánlott Globalworth Alapítvány adományából a csíkszeredai megyei sürgősségi kórházban egy nagy teljesítményű, 25 ezer euró értékű EEG-készüléket helyeznek üzembe, amely segít az epilepsziás betegek diagnosztizálásában és ellátásában.

2021 március 26-án, csütörtökön, az Epilepszia Elleni Küzdelem Világnapján a romániai Lions Klubok Szövetsége és a Telemedicina az Epilepsziában Hálózat a Globalworth Alapítvány támogatásával megnyitja szerdán Csíkszeredában a tizedik Epilepszia és EEG Monitor Központot, a megyei kórházban. A nagyteljesítményű, 25 000 euró értékű EEG-készüléket Hargita megyében és a szomszédos régiókban az epilepsziában szenvedő betegek teljes és helyes diagnosztizálására használják, és amely lehetővé teszi a betegség felügyeletét. Eddig a hálózat Bukarest, Nagyvárad, Kolozsvár, Szucsáva, Bákó, Nagyszeben, Craiova, Temesvár és Brassó városaiból volt elérhető. A központok összekapcsolódnak egymással, valamint az országos és külföldi egyetemi központokkal, megkönnyítve ezzel a szakemberek közötti véleménycserét, és kialakítva a kezeléssel kapcsolatos legjobb megközelítést.

Az epilepsziáról

Az epilepszia a központi idegrendszer olyan állapota, amely lehetővé teszi az agyi tevékenységet megzavaró átmeneti rohamok megjelenését. A rohamok között a betegek általában normálisan viselkednek. Hivatalosan 130 000 epilepsziás embert tartanak nyilván, Romániában azonban a valós szám megközelíti a 300 ezret.

A Telemedicina az epilepsziában projektről

Az epilepsziában alkalmazott telemedicina hálózat révén a betegek részesülnek a kórelőzményekből, valamint komplex és ismételt EEG elemzésekből. Az adatokat egy központi szerveren tárolják, amelyhez más epileptológusok is hozzáférnek, akik felajánlhatják tapasztalataikat az adatok értelmezésében. Ezenkívül a kapcsolat a világ más kiválósági központjaival (Montreal, Koppenhága, Genf) lehetővé teszi a szakemberek közötti információcserét, így egy második vagy akár egy harmadik illetékes véleményt adva a nehéz esetekre.

Az epilepsziában alkalmazott telemedicina nem helyettesíti az orvosi tevékenységet, célja az, hogy megkönnyítse a betegségben szenvedők vizsgálatát, és optimalizálja idejüket és családjukat. A központokban lévő orvosok és nővérek rendszeresen részt vesznek továbbképző tanfolyamokon.

Részletek: https://www.epilepsy.ro/epilepsia/

A Globalworth Alapítványról

A Globalworth Alapítványt 2018-ban a Globalworth, a romániai és lengyelországi irodaházak piacvezetője alapította, és nonprofit szervezet, független a csoport üzleti tevékenységétől. Az alapítvány küldetése, hogy projekteket dolgozzon ki három fő pilléren: emberek, helyek és technológia.

Abból kiindulva, hogy bármely társadalom jövőjét a fiatalabb generációk képviselik, az alapítvány az emberek gondozására összpontosít, amelyet oktatási programok és projektek támogathatnak, amelyek javíthatják a minőségi orvosi szolgáltatásokhoz való hozzáférésüket, függetlenül attól, hogy melyik társadalmi kategóriába tartoznak. Ugyanilyen fontosak azok a kezdeményezések, amelyek olyan helyek építésére és városi közösségek fejlesztésére irányulnak, ahol az emberek találkozhatnak, kölcsönhatásba léphetnek és közösen találhatnak olyan megoldásokat, amelyek segítik a speciális igényűeket. Ezenkívül a Globalworth Alapítvány hisz a technológiát integráló projektek – például a fiataloknak szánt inkubátorok – pozitív hatásában, és támogatja az olyan innovációk finanszírozását, amelyek többek között összehozhatják az embereket.

További információk a globalworth. com oldalon, valamint a Facebook, Instagram és LinkedIn kommunikáció csatornákon.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.