Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Hargita megye magyar nemzetiségű állampolgárai várnak….

A közelmúltban sok Hargita megyei magyar állampolgárral beszélgettem, hogy megtudjam, mit gondolnak a magyarországi politikusok és romániai beosztottjaik egyre inkább oroszbarát felszólalásairól.

A romániai magyarok általános véleménye teljes érdektelenséget tükröz azzal szemben, amit a magyarországi politikusok mondanak.

Fotó: Adevărul.ro

„Jönnek, összegyűjtik a szavazatainkat, ígérgetnek, és elmennek. Mit számít, mit mondanak? Mit gondol, ki hallgatja még őket” – mondta egy borszéki magyar.

Általánosságban elmondható, hogy a romániai magyarok nem értenek egyet azzal az irányvonallal, amerre Magyarország halad, és különösen az Oroszországhoz való közeledéssel, de nem nagyon zavarja őket, mert úgy gondolják, hogy biztonságban vannak, amíg az EU és NATO irányultságú Romániában élnek.

Sajnos a romániai magyar állampolgároknak sokkal fontosabb problémáik vannak, mint azok, amelyekkel az őket képviselő politikusok foglalkoznak. A romániai magyarok azt várják, hogy a magyarországiak oroszbarát beszédei és a romániai szeparatista beszédek előtt legyen egy jól felszerelt kórházuk, legyenek útjaik, amelyeken nem teszik tönkre az autóikat, olyan fizetést kapjanak, amelyik legalább a fele annak, amit egy RMDSZ politikus kap, és hogy ki tudják fizetni a számláikat ezen a télen.

„Sem a FIDESZ, sem az RMDSZ, sem Orbán nem jön kifizetni a téli fát, és még ha megbetegednek is, nem jönnek abba a kórházba, ahová én járok. Ők a beszédeikkel vannak el, amik nem melegítenek fel bennünket, mi pedig csapdában vagyunk, mert etnikailag ők képviselnek minket, és még mindig velük szavazunk, mert nincs más, akire szavazhatnánk. Mi várunk valamit, ők egyebet adnak.”- mondta egy gyergyószentmiklósi magyar cégtulajdonos.

Arra a következtetésre jutunk, hogy Orbán Hargita megyei látogatása során elmondott oroszbarát beszéde nem melegítette fel a romániai magyarokat. A politikusok beszédei nem segítenek. A Hargita megyei magyarok mást várnak, nem csodákat, hanem egyszerű dolgokat, például tisztességes egészségügyi rendszert, elfogadható utakat, jobb fizetéseket, de sajnos a politikusaiktól csak beszédeket és az időszakos botrányokat kapják, amellyel megpróbálják elfedni a hiányosságokat.

Iosub Robert
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.