Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az Ali nevű poláris ciklon elhozza a telet Romániába. Csíkszeredában már lehullt az első dér

 

Készülünk az év első hóesésére! A Nagy Britanniát már megrémítő Ali poláris ciklon Románia irányába tart. Szombatról vasárnapra virradóan érkezik országunkba, jövő héttől hideget, esőt, a hegyekben havazást hozva. Egyik napról a másikra tíz fokkal hidegebb lesz. Csíkszeredában a hőmérséklet már-már télies, míg a fővárosban majd elolvadt a 30 fokos melegben.

A sarki szél felborítja országunkban a hőmérsékletet. A szombati fővárosi 30 fokról 17 fokra csökken a hőmérséklet jövő héttől. A hegyekben pedig nulla fok alatti hőmérséklet várható.

A drámai lehűlés vasárnap reggel az egész országban érezhető lesz. Csupán néhány óra leforgása alatt 8-9 fokot zuhan.

A hideget hozó poláris ciklon már végigsepert Anglián, Írországon és Skócián 150 kilométeres széllökésekkel. Liverpoolban egy repülő háromszor kísérelt meg felszállni a szél miatt.

Útjában Európa felé Ali ereje meggyengült, de olyan viharokat idézett elő, amelyek elkergetik az afrikai meleg levegőt. A hirtelen hőmérsékletváltozás vírusos megbetegedéseket is hoz magával, főleg hogy szélsőséges időjárásnak lehettünk tanúi az év során. Januárban tavasz volt, márciusban havazott, ősz volt nyáron, most pedig a tél első kirobbanására várunk.

A tél kissé türelmetlen, Csíkszeredában már lehullt az első dér. A hőmérő csupán egy fokot mutatott, az idei ősz eddigi legalacsonyabb hőmérsékleti értékét. Az első komoly téli időszak novemberben köszönt be, mondják a külföldi szakemberek.

Forrás: observator.tv
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.