Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A járványügyi intézkedések nehéz helyzetbe hozzák az oktatási intézményeket

Foto: Hotnews

A Hargita Megye Tanácsa szeptember 7-én tartott online megbeszélést, amelynek fő témája az új tanév kezdete volt, és amely rávilágított az oktatási intézmények számos nehézségére, tekintettel a járványügyi helyzetre. Arra is felhívták a figyelmet, hogy helyi szinten kreatív intézkedésekre van szükség a helyzetek konkrét megoldásának megtalálásához, tekintettel arra, hogy az Oktatási Minisztérium javaslatai csak tájékoztató jellegűek. A vitán Hargita megye polgármesterei, Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, Demeter Levente Hargita megyei tanfelügyelő és Salamon Alpár Ferencz iskolaigazgató és megyei tanácsos vett részt.

Amint arról beszámoltak, a felmerült nehézségek arra utalnak, hogy egyes iskolákban a felújítási munkálatok még nem fejeződtek be, az online oktatáshoz szükséges követelmények nem teljesülnek, a diákok szállítása is problémát jelent, mert a feltett feltételek mellett az iskolabuszok befogadóképessége a felére csökken. Az utolsó szempontot illetően Demeter Levente kijelentette, hogy Hargita megyében nagyon magas az ingázó tanulók száma.

Az online oktatáshoz szükséges feltételek biztosítása érdekében pályázni lehet a Kompetitív Operatív program keretében, a nehéz helyzetben levő tanulók elsőbbséget élveznek a táblagépek odaítélésekor. A tanfelügyelő megemlítette, hogy a május folyamán összegyűjtött adatok szerint Hargita megyében 4200 olyan diák tanul, akik nem rendelkeztek az online oktatáshoz való csatlakozáshoz szükséges eszközökkel. Erre a finanszírozásra pályázhatnak az iskolák, az iskolákat adminisztráló önkormányzatok, illetve az iskolákkal együttműködve a tanfelügyelőségek és a helyi önkormányzatok, és a költségeket később megtérítik. Ezzel kapcsolatban Borboly Csaba arra kérte a polgármestereket, hogy támogassák egymást a finanszírozás megszerzésének folyamatában, és kiemelte, hogy a megyei tanács keresi a módját azoknak az önkormányzatoknak a támogatására, amelyeknek nincsenek folyamatban beruházásaik és nem rendelkeznek a szükséges forrásokkal ebben a tekintetben. A támogatási kérelmeket szeptember 10-ig várják.

Az iskolákban biztosítani kell a fertőtlenítő szereket és maszkokat, az ehhez szükséges összegek jelentősek, és a nehéz helyzetben levő tanulóknak ezt is biztosítani kell, mondta Ferencz Salamon Alpár. Borboly Csaba elmondta, hogy az árajánlatokat a megyei tanácsnál központosítják és kiküldik a polgármestereknek.

Ferencz Salamon Alpár kijelentette, hogy a jelenlegi helyzet kreatív megközelítést igényel, meg kell határozni ezeket a lehetőségeket a tanárok és tanulók találkozásának megkönnyítésére – például a nyitott terek által. Az alapvető védőeszközök beszerzésében a városházák a lehetőségektől függően támogatják az oktatási intézményeket.

Az Egészségügyi Minisztérium által kiadott közlemény ugyanakkor megemlíti, hogy ezen a héten véglegesítik az iskolai intézmények tevékenységének biztonságos megszervezésének forgatókönyveit az új SARS-CoV-2 vírus fertőzés megakadályozása érdekében.

dolinex


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük