Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Remus Macovei (ny.) ezredes gondolatai az úzvölgyi temetőről

Történelmi támpontok

 1. A temetőt az osztrák-magyar hadsereg 1917-ben elesett 350 katonájának eltemetésére hozták létre, a temetőt az első világháború után rögtön hatalomra jutott román hatóságok átvették és gondozták. A Hősök Kultusza Társaság saját költségére 1926-1927-ben létrehozta a Nemzetközi Temetőt, ahová a megfelelő tiszteletadással, külön parcellába eltemettek még 1.197 (román, német, orosz, olasz, magyar, osztrák, szerb) katonát. Kápolna is épült a vallásos ceremóniák részére. A kapun a Hősök Kultusza Társaság szimbólumai szerepeltek.
 2. Senki nem számol be arról, mi történt ezzel a temetővel 1940-1944 között.
 3. 1994-ben a csíkszentmártoni helyi hatóságok elkezdik a temető felújítását, eltávolítva minden más nemzetiségű katona sírkeresztjét. Ugyanabban az évben a második világháborúban elhunyt magyar hősöknek állított emlékművet avatnak fel.
 4. 2014-ben befejeződik a temető felújítása, a finanszírozást a helyi közösség és a Magyar Honvédelmi Minisztérium biztosította. A bejárat a temetőbe egy székely kapun át történik.
 5. 2018-ban a dormánfalvi helyi vezetőség elindítja a román hősök parcellájának kialakítását célzó akcióját, 52 kereszt és egy gránit emlékmű felállításával. A munkálatokat a helyi költségvetésből 235.000 lejjel finanszírozzák, illetve 65.000 lejjel a Nemzetvédelmi Minisztériumtól.

Ez a napokban egy nagy botrány középpontjában álló temető rövid története.

Néhány kötelező kérdés:

 • Hová és mikor tűntek el a Hősök Kultusza Társaság szimbólumai a temetőből?
 • Mi volt a román hatóságok álláspontja, amikor 1994-ben megtörtént a más nemzetiségű sírok meggyalázása, mert akkor is médiabotrány robbant ki?
 • A Művelődésügyi Minisztérium és a Nemzetvédelmi Minisztérium jóváhagyása nélkül a Hősök Kultusza Országos Hivatalán keresztül, nem történhettek volna meg a temetőt magyarosító munkálatok, beleértve a Magyar Honvédelmi Minisztériumtól kiutalt pénzösszeg felhasználását. Hogy volt ez lehetséges?
 • Miért a Hősök Kultusza országos Hivatalának hivatalos honlapján úgy jelenik meg a temető, mint „tiszteletbeli” és nem „nemzetközi”?
 • A sajtó úgy számol be, hogy a dormánfalvi városvezetés által használt engedélyek betartják a törvényt. Hogy lehet, hogy a Nemzetvédelmi Minisztérium, a Hősök Kultusza Országos Hivatalán keresztül pénzt utalt ki egy illegális akcióhoz?
 • 2019 május 3-án, Viorica Dancila asszony bejelentette, hogy kérte a nemzetvédelmi miniszter temetőre vonatkozó állásfoglalását. Még mai napig sem kapta meg az anyagot? Ha megkapta a kért információt, miért nem közli sajtókonferencián, hogy véget vessen ennek a botránynak, és bejelentse a bűnösök ellen hozott rendkívül kemény intézkedéseket?

Remus Macovei (ny.) ezredes

Forrás: incorectpolitic.com
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.