Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az Európai Bizottság eljárást indít Magyarország ellen, amely a források felfüggesztéséhez vagy csökkentéséhez vezethet

 

Az Európai Bizottság április 27-én, szerdán eljárást indított Magyarország ellen, amely egyes európai források felfüggesztéséhez vagy csökkentéséhez vezethet a közbeszerzésre vonatkozó szabályozással kapcsolatos aggodalmak miatt – közölte az AFP és a Reuters – amelyeket az Agerpres idéz.

Margaritis Schinas, az Európai Bizottság európai életforma népszerűsítéséért felelős alelnöke elmondta: Johannes Hahn költségvetési biztost azzal bízták meg, hogy “írásos értesítést” küldjön a magyar kormánynak egy eddig teljesen új procedúra keretében, amely az európai források átutalását a jogállamiság betartásától teszi függővé.

Az uniós költségvetésből származó források és a jogállamiság betartása közötti feltételesség új mechanizmusának szabályozása több szakaszt és határidőket ír elő, mielőtt a közösségi végrehajtó hatalom az EU Tanácsa elé terjesztheti az ügyet annak tényleges alkalmazása előtt.

Így a Bizottságnak először értesítenie kell az érintett államot a jogsértésekről, amelynek három hónapja van magyarázatot adni, ezt követően az uniós végrehajtó hatóság új értékelést készít, ezt követi az érintett állam észrevétele az intézkedések arányosságára vonatkozóan.

Végül a tagállami kormányok képviselőiből álló EU Tanácsnak minősített többséggel kell eljárnia, és ez az egész eljárás akár kilenc hónapig is eltarthat.

A bejelentett intézkedés az első ilyen eljárás, a költségvetési feltételrendszerről szóló rendelet alapján indul. A rendelet 2021. január 1-jén lépett hatályba, de az Európai Bizottság még nem alkalmazta.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.