Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az Európai Bizottság a szennyvíz újrafelhasználását szorgalmazza a mezőgazdaságban

Az Európai Bizottság augusztus 3-án közzétett néhány útmutatót , amelyek segítik a nemzeti hatóságokat és a vállalatokat a tisztított települési szennyvíz mezőgazdasági öntözésre való biztonságos újrafelhasználására vonatkozó uniós szabályok alkalmazásában.

Mivel Európát egyre jobban sújtja az aszály, a Bizottság szerint a víz újrafelhasználása kulcsfontosságúvá válik a biztonságos és kiszámítható további vízellátás biztosítása érdekében, segítve az EU-t az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban.

Virginijus Sinkevičius, a környezetvédelmi, halászati ​​és óceánügyi biztos a következőket mondta: „Az édesvízkészletek szűkösek. E példátlan hőmérséklet-emelkedés idején kötelességünk felhagyni a vízpazarlással, és ezt az erőforrást hatékonyabban felhasználni az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra, valamint mezőgazdasági ellátásunk biztonságának és fenntarthatóságának biztosítására. Az elfogadott irányelvek segíthetnek ennek elérésében, és biztosíthatják az újrahasznosított vízzel termesztett élelmiszerek biztonságos forgalmát az Európai Unióban.”

A 2023 júniusától hatályos víz-újrahasznosítási szabályzat minimális követelményeket határoz meg a vízminőségre, a kockázatkezelésre és a nyomonkövető mérésre (monitoring) vonatkozóan annak érdekében, hogy a szennyvíz újrafelhasználása biztonságos legyen. Lehetővé teszi továbbá a felszíni és a felszín alatti vizekre nehezedő nyomás korlátozását, valamint a hatékonyabb vízgazdálkodást, összhangban az európai zöld megállapodás célkitűzéseivel.

Hasonlóképpen, a Bizottságnak az ipari kibocsátásokról szóló irányelv felülvizsgálatára irányuló közelmúltbeli javaslata is ösztönzi a víz hatékonyabb felhasználását minden ipari folyamatban, beleértve a víz újrafelhasználását is. A Bizottság közelgő, a települési szennyvíz kezeléséről szóló irányelv felülvizsgálatára irányuló javaslatának célja ugyancsak a víz újrafelhasználásának elősegítése.

Az Európai Bizottság szerint évente több mint 40 milliárd köbméter szennyvizet tisztítanak meg az EU-ban, de csak 964 milliót használnak fel újra – jegyzi meg az AFP.

Az olyan államokban, mint Izrael, Kalifornia, Szingapúr és Ausztrália, már jobb rendszerekkel rendelkeznek a szennyvizek gazdaságokba való átirányítására, és Brüsszel úgy véli, hogy az EU-tagok 2025-ig legalább hatmilliárdot tudnának újra felhasználni. A megbeszélésekre azért került sor, mert a vízhiány és a vízzel kapcsolatos stressz a lakosság felét érinti. Az EU vízgyűjtőinek és a tagállamoknak 2030-ra meg kell tanulniuk újrahasznosítani a tisztított szennyvizet a hatások ellensúlyozására.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.