Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Kommunikáció a román nyelv tanulásának a kulcsa

 

A Hargita megyei román nyelv- és irodalom tanárok találkozója szeptember 21-én, pénteken zajlott, Hargita Megye Tanácsának székhelyén. A jelenlevőket Manuela Nicoleta Left szaktanfelügyelő üdvözölte, aki ismertette a megbeszélés pontjait.

Tánczos Barna szenátor az országban politikai helyzetére hivatkozva, ennek e bizonytalanságnak a számlájára írta a 9/2018-as rendelet elfogadását, amely a Tanügyi törvényt hivatott kiegészíteni, és amely a 17. cikkben kimondja, hogy az elemi osztályokban a román nyelvet szaktanárok tanítják. Véleménye szerint a magyar tannyelvű iskolákban a román nyelv oktatása a szülők és gyerekek bevonásával kell történjen, akik meg kell értsék a nyelv megtanulásának fontosságát. A Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségének tagjaként a szenátor megteszi a szükséges lépéseket e kormányrendelet visszavonására és egy új rendelkezés jóváhagyására, amely más rendelkezések mellett a magyar kisebbséghez tartozó diákok differenciált érettségi vizsgafolyamatának kidolgozását is gyorsítaná.

Borboly Csaba megyei tanácselnök a magyar diákok román nyelvtanulásával kapcsolatban elmondta, hogy együttműködésre és összedolgozásra van szükség, és örömét fejezte ki, hogy néhány éve párbeszéd indult az illetékes intézmények között. Ugyanakkor bemutatta azt a tanulmányt, amelyet a megyei önkormányzat a megyei iskolai felügyelettel együttműködve végzett a román nyelvtanulással kapcsolatban, köszönetet mondva azoknak a tanároknak, akik részt vettek ebben a folyamatban és támogatták. A tanulmány eredményei alapján egyértelmű, hogy úgy a szülők, mint a diákok szeretnék, hogy ez utóbbiak megtanuljanak románul. A tanulmánnyal kapcsolatos javaslatokat jó néven veszik és számítanak a tanárok együttműködésére. A fent említett sürgősségi kormányrendeletet illetően, amelynek előírásaival nem ért egyet, a megyei önkormányzat elnöke elmondta, hogy felmérés készült az iskolákban, amelyek szerint nem a legmegfelelőbbek a jogi rendelkezések.

consfRo2_21septembrie2018

Nem értünk egyet azzal, hogy fiataljaink másodrangú állampolgárok legyenek. Csíkszereda polgármesterével, Ráduly Róbert Kálmánnal együtt megvitattuk a kérdést az Egyesült Államok nagykövetével, Hargita megyei látogatása alkalmával. A román nyelvtanítás helyzetéről tájékoztattam a Régiók Bizottságának keretében Navracsics Tibor, oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős európai biztost, aki szintén úgy gondolja, hogy a lehető legrövidebb időn belül meg kell tenni a szükséges lépéseket a román nyelvtanulás megkönnyítése érdekében a magyar gyereke számára- nyilatkozta Borboly Csaba.

A tanulmány eredményeit közölték az RMDSZ parlamenti képviselőivel és az oktatási minisztériummal. A megyei tanács elnöke megköszönte a párbeszédre és együttműködésre kész tanároknak a nyitottságukat. Hargita Megye Tanácsa támogatja a probléma megoldását célzó véleményeket és álláspontokat. Szükség van az élő nyelv használatát elősegítő lehetőségek azonosítására, erre irányuló cseretáborokat és képző tanfolyamokat szervez a megyei tanács három éve. Megyei szinten létrejött egy 15 szakemberből álló munkacsoport, ebbe a munkacsoportba is szívesen látnak minden pedagógust, aki segíteni szeretné a tevékenységet. Borboly Csaba elmondta, hogy a fő cél az, hogy a diákok megtanulják a románul, és annak érdekében, hogy ez megtörténjen, a minisztériumnak figyelembe kell vennie a Hargita megyéjének e tekintetben tett erőfeszítéseit is. A megyei önkormányzat elnöke azt mondta, hogy az általa vezetett intézmény partner a helyi szintű programok szervezésében, és támogatja a parlamenti képviselők munkáját.

Garbea Petru Ioan örömét fejezte ki, hogy a megyei tanács támogatja a megyei tanfelügyelőség munkáját. Azt mondta, bízik a tanárok munkájában, és arra sürgette őket, hogy fordítsanak nagyobb hangsúlyt a kommunikációra a tanulási folyamatban, hogy olyan tevékenységeket szervezzenek, ahol intenzív nyelvhasználatra van szükség. Végül, de nem utolsósorban, reményét fejezte ki, hogy ezek a lépések megtalálhatók lesznek a nemzeti és az érettségi értékelések eredményeiben a jövőben.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.