Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

A Hargita megyei zsidó közösségek nem tartottak megemlékezést a Holocaust Napja alkalmából

 

Nem emlékeztek meg szerdán, a Holocaust Napján a náci haláltáborokba deportált Hargita megyei zsidókról. A megye főbb városainak helyi hatóságai időhiányra hivatkoztak, vagy arra, hogy a zsidó közösségek nem fejezték ki ezirányú igényüket, írja az Agerpres.

Illusztráció

Csíkszeredában sem került sor megemlékezési eseményre, amellyel tisztelegtek volna a második világháború idején a városból elhurcolt 314 zsidó lakosra. Füleki Zoltán alpolgármester azt mondta a z Agerpres- nek, hogy az önkormányzatnak ebben az időszakban sok tennivalója van és nem volt idő ilyen eseményt megszervezni.

Gyergyószentmiklóson, ahol Hargita megye legnagyobb zsidó közössége élt valamikor, sem szerveztek megemlékező eseményt a Holocaust Napjára. A polgármester elmondta, hogy nincs szándékosság a dolog mögött, de sajnálatos módon, nem volt ilyen irányú igény a zsidó közösség részéről. Hozzátette, hogy lett volna nyitottság, amennyiben valaki kezdeményez.

Maroshévízen sem került sor megemlékezésre szerdán, Stelu Platon polgármester elmondta, hogy nem érkezett ilyen irányú kérés, mert a városban már nincs egyetlen zsidó sem.

A második világháború előtt kb. 4.500 zsidó élt a jelenlegi Hargita megye területén, az utolsó népszámláláskor mindössze 13 személy vallotta magát ehhez az etnikai csoporthoz tartozónak.

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük