Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Csíkszereda Önkormányzata pályázatokról és új szabályzatokról határozott

 

 

  • Csíkszereda Önkormányzata jóváhagyta az idei vissza nem térítendő finanszírozást nyújtó kulturális, egyházi és sportpályázatait, valamint szociális támogatásait. A helyi vállalkozók és termelők javára is új szabályozás született. Az ülésen fontos döntés született a felüljáró rekonstrukciójával kapcsolatban.

Az önkormányzati testület csütörtökön, március 31-én, márciusi soros tanácsülése alkalmával találkozott. A napirendek közül kiemelkedtek az önkormányzati finanszírozású pályázatok és a szabályzatok.

Nemsokára meghirdetik a kulturális, sport, szociális és egyházi pályázatokat.

Az önkormányzati jóváhagyást követően április első hetében Csíkszereda Városháza közzéteszi a pályázati felhívásait. Ebben az évben összesen 3,66 millió lej képezi a kulturális, sport, szociális és egyházi pályázatokra szánt keretösszeget.

A legnagyobb, 1,74 millió lejes vissza nem térítendő finanszírozási keretből továbbra is a sport részesül (a hivatásos klubok támogatása nélkül), a kultúra támogatására pedig 1,10 millió lejt különített el az önkormányzat. Újdonságként kulturális projekteken belül gasztroturisztikai programokra is lehet pályázatot benyújtani. A prevenciós programokra ugyanakkor a korábbi évekhez képest jóval nagyobb összeg jut majd.

Az egyházak támogatásának vissza nem térítendő finanszírozásában nincs változás, a rendelkezésre álló összeg 750 000 lej. A nyugdíjasoknak, időseknek, illetve fogyatékkal élőknek programokat kínáló egyesületi struktúrák projektjeinek költségvetése 40, illetve 30 ezer lej.

A pályázat kiírása és minden lényeges információ április első napjaiban elérhető lesz a városháza honlapján (www.miercureaciuc.ro) és a polgármesteri hivatal közösségi oldalain.

A helyi vállalkozásokat támogató szabályozás

A Tanács négy új vagy részben módosított rendeletet fogadott el.

A Petőfi Sándor sétálóutcai teraszok tekintetében az új szabályozás leegyszerűsíti a nyári és téli teraszok üzemeltetéséhez szükséges engedélyek beszerzésének folyamatát.

Ami a központi agrárpiacot illeti, a termelők számára kedvezőbb lesz a helyzet: a szabadtéri standok közül 17-re, a kereskedők pedig 13-ra pályázhatnak majd az összesen 30 standból.

A taxis társaságok kérésére az önkormányzat jóváhagyta a tarifák emelésének lehetőségét. A taxisok azt állítják, hogy az üzemanyagárak emelkedése miatt arányosan emelni kellett a tarifákat, és ennek feltétele az önkormányzat döntése. Az emelésről minden cég szabadpiaci árak alapján dönthet.

Új szabályozást fogadtak el Csíkszereda köz- és magánterületén a fák és cserjék kivágására és ápolására vonatkozóan. A rendelettel kapcsolatos részletesebb információk a következő napokban lesznek elérhetők.

Hamarosan megkezdődik a vasúti felüljáró bontása

Csíkszereda Városháza március 23-án kiadta a kezdési parancsot a vasúti felüljáró bontására, a kivitelezőnek azonban be kell még szereznie rendőrségi jóváhagyást, és szükséges volt egy újabb önkormányzati határozat: az eredeti becslésekhez képest a testületnek újabb értéknövekedést kellett elfogadnia, amely már a 2021/15-ös számú kormányrendelet értelmében szabja újra az árakat. A projekt becsült összértéke így 48,7 millió lejre emelkedik. Ezzel együtt tovább nőtt az önrész is, hiszen az Európai Unió részfinanszírozása kötött: 17,24 millió lej. Az önkormányzat az építőipar elszabadult árai miatt volt kénytelen meghozni a mai határozatát.

A testület továbbá gazdasági-oktatási mentorprogram indításáról, a Csíki Csobbanó és az Erőss Zsolt Aréna hőenergetikai auditjának megrendeléséről, valamint oktatási intézmények különféle támogatásáról is határozott.

  • Csíkszereda Polgármesteri Hivatala sajtóirodájának tájékoztatója

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.