Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Hargita Megye Tanácsa kétnyelvű helységtáblákat helyezett el Úzvölgye bejáratainál

 

https://www.facebook.com/watch/?v=423807308793823

Hargita Megye Tanácsa hétfő délután kétnyelvű helységtáblákat helyezett el a már elnéptelenedett Úzvölgye bejáratánál – írja az MTI magyar hírügynökség.

A táblák elhelyezésére azután került sor, hogy Hargita megye a nevére telekkönyveztette a helységen áthaladó megyei utat, és az intézkedést a törvényi határidőn belül senki sem vitatta a bíróságon.

A település határait jelző táblákat egy olyan területen szerelték fel, amelyet Bákó megye viszont sajátjának tekint. A Bákó megye kezdetének határát jelző tábla nyugatra helyezkedik el attól a területtől, amelyet most a település kezdőpontjaként jelölnek meg Hargita megye irányába.

A táblák beiktatási ünnepségére hétfőn délután került sor, már sötétben, és élőben közvetítette Borboly Csaba Hargita Megyei Tanács elnökének Facebook-oldala. A politikus elmondta: az a helységnévtábla, amely azt a határt jelöli, ahonnan Hargita megye indul, mindaddig nem helyezhető el, amíg a két megye közötti határ pontos elhelyezkedése továbbra is vita tárgyát képezi. Hozzátette, hogy a település határait jelző táblák nem jutottak el oda, ahova szerették volna, de egyelőre csak a körülhatárolt területekre vannak telekkönyvi kivonatok, amelyek igazolják a tulajdonjogot.

A hétfő délutáni rendezvényen jelen voltak a csíki RMDSZ jelöltjei a hétvégi parlamenti választásokra, illetve a régió több magyar polgármestere. Az új táblákat egy katolikus pap szentelte fel.

Borboly Csaba az általa vasárnap közzétett videó-üzenetben, amelyben közölte a táblák helyét, meggyőződését fejezte ki, hogy a december 6-i választások eredményétől függetlenül az RMDSZ nem köthet olyan szövetséget, amely ne tartalmazná az úzvölgyi helyzet megoldását.

Hajdu Gábor, aki képviselőjelölt a hétvégi választásokon, vasárnap közzétett videó-üzenetében elmondta: a jogerős bírósági döntés után tisztázták, hogy a terület Csíkszentmárton községhez tartozik, meg kell jelölni a határt, úgy, hogy “azok, akik ide dugják az orrukat, és rossz szándékkal vannak, tudják, hol járnak”.

Az RMDSZ jelöltje, aki hivatása szerint jogász, hivatkozott egy október eleji döntésre, amellyel a Marosvásárhelyi Ítélőtábla végleg elutasította a Bákó megyei Dormánfalva keresetét, amelyet a csíkszentmártoni polgármesteri hivatal ellen nyújtott be. A területet követelő dormánfalvi polgármesteri hivatal megpróbálta semmissé nyilváníttatni azt a határozatot, amely által a csíkszentmártoni önkormányzat saját közösségi területévé nyilvánította az úzvölgyi katonai temetőt és a kaszárnyasort. A törvényszék elutasította a fellebbezést azzal az indokkal, hogy a helyi önkormányzat döntését kormányhatározat is megerősítette, következésképpen törölni kellene a kormányhatározatot.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.