Consiliul Județean Harghita ajută realizarea Centrului balnear multifuncțional din Borsec cu 1 milion de lei

0

Articol disponibil în: Română

Cu 23 de voturi pentru s-a aprobat în şedinţa extraordinară al Consiliului Judeţean Harghita din data de 22 ianuarie 2016 proiectul de hotărâre privind repartizarea sumelor defalcate: Borsecul primind cea mai mare sumă din județ, 1 milion de RON, ca ajutor pentru realizarea Centrului balnear multifuncțional din stațiune. La invitația președintelui Borboly Csaba, invitatul special al ședinței a fost orașul Borsec – fiind reprezentat de primar și consilieri, membrii Asociației Turistice, reprezentanții instituțiilor turistice și de cultură.22januar2016_HMT_plen_02kz

 S-a votat la Miercurea-Ciuc, vineri, 22 ianuarie, în ședința extraordinară al Consiliului Județean Harghita, ca Borsecul să primească cea mai mare sumă din cele repartizate, și anume: 1 milion de lei, cu destinația realizării Centrului balnear multifuncțional din stațiunea Borsec.

Cu această ocazie, aparatul de specialitate al județului a pregătit consilierilor județeni o prezentare informativă specială, vizuală și video, a situației construcției din Borsec – gata deja în proporție de 60%. Iar la invitația președintelui Borboly Csaba, a participat la ședință o delegație al Borsecului de 13 membrii, condus de primarul Mik József – fiind invitați, să ia cuvântul în parcursul ședinței.

La deschiderea ședinței, președintele Borboly Csaba a salutat membrii consiliului și invitații, și, ca inițiatorul proiectului de hotărâre, a precizat, că, se repartizează Consiliului Judeţean Harghita, în bugetul municipiilor, orașelor și comunelor, suma de 11.529 mii lei, pe anul 2016. Aceste sume sunt destinate pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură, care necesită cofinanţare locală. Președintele a apreciat, că suma de 11 milioane este mai mică, decât ceea ce s-a primit anul trecut: dacă s-ar repartiza pe cap de locuitori al județului, ar ieși doar 7 euro pe cap de locuitor. A arătat, că de 8 ani se repartizează sumele pe bază de proiecte depuse (chiar dacă s-au depus după data de 8 ianuarie, tot au fost luate în considerare), nicidecum prin apartenență politică, prioritățile în acest an fiind următoarele:

– proiectele de dezvoltare, investițiile în legătură cu echipele voluntare de pompieri, proiecte ce nu pot fi finanțate prin proiectele cu finanțare nerambursabilă ale Consiliului Județean Harghita;

– proiectele privind dezvoltarea învățământului profesional, realizarea fermelor educaționale;

– proiectele de dezvoltare, investițiile în legătură cu echipele voluntare de salvatori montani, echipe de gărzi cetățenești;

– lucrările efectuate prin clacă, lucrări ce nu au putut fi finanțate de Consiliul Județean Harghita întrucât nu s-a obținut documentul care justifica urgența și caracterul excepțional al realizării acestor lucrări;

– susținerea în mod accentuat a construcțiilor executate din lemn; al proiectelor care ajută la crearea de lociru de muncă pentru tineret,

– proiectele balneare.

Borboly a arătat, că, pe același considerente, cum s-a ajutat cu o sumă mare construcțiile de la Băile Tușnad, apoi la Praid, de data aceasta, ca inițiator, propune spre votare Consiliului Județean repartizarea de 1 milion de lei spre realizarea Centrului balnear multifuncțional din Borsec.

S-a vizionat în plen știrea din aprilie 2015, realizată de TV Harghita la acțiunea de flash mob, din cadrul mișcării civile de anvergură, denumit, S.O.S. Borsec.

În filmuleț, reprezentanții mișcării, membrii ai Forumului Tineretului din Borsec, Asociației Turistice Borsec, și conducerea orașului explică: este crucial pentru reconstrucția Borsecului, ca construcțiile de la Centrul balnear să fie finalizate.

În continuare, președintele Borboly Csaba a menționat: dacă Dumnezeul a dat un zăcământ atât de vast de izvoare de apă minerală cu efect terapeutic pe teritoriul județului, este o prioritate strategică pentru viitorul turistic județului, ca băile să redevină la calitatea serviciilor de odinioară. Prin exemplul profitului direct și indirect de pe urma redeschiderii de acum 2 ani al Wellness Tușnad, a arătat, că toată regiunea câștigă din aceste investiții.

 Consens în Consiliu pentru ajutarea Borsecului

Președintele a salutat gestul colegilor din Consiliu, că în cursul pregătirii acestei hotărâri fiecare din regiunile județului – Ciuc, Odorhei, Gheorgheni – a renunțat la câte 5-5% din sumele ce le-ar fi revenit pe criterii teritoriale, special pentru a ajuta investiția din Borsec. A arătat, că investițiile strategice balneare vor continua la băile sărate din Cristuru Secuiesc, iar următoarea ședință se va ține la Cârța, pentru a vizita baia ce are nevoie deasemenea de o investiție.

 Borboly a mulțumit tinerilor din Borsec, în special Ana Mariei Pop, care au militat pentru a trage un semnal de alarmă la Borsec. A arătat, că acțiunea civilă S.O.S. Borsec a atras atenția și în presa națională, asupra situației de fapt: Guvernul a închis finanțarea unor proiecte turistice de mare anvergură, în timp ce la Borsec autoritățile locale asigură parcele de teren gratuit pentru construcții de pensiuni, și pentru construcțiile caselor familiilor tinere din localitate.

 Primăria Borsec a luat un împrumut de 13 milioane lei

Primarul Borsecului a salutat membrii Consiliului, arătând, că este o mare onoare de a fi prezenți la luarea deciziei. A spus, că, după cum s-a văzut și în filmuleț: tinerii borseceni sunt cei, care merită un viitor acasă, la Borsec. Primarul a spus, că misiunea de a reconstrui orașul primit în ruini, este deja pe ultimele sută de metrii: cu ajutorul Consiliului Județean și cu proiectele proprii de succes, din fonduri europene, s-a amenajat atât izvoarele minerale și obiectivele turistice, cât și infrastructura orașului.

Generațiile viitoare au deja un oraș pus la punct, dar Centrul balnear – de o capacitate de 700 persoane pe zi iarna, 1000 de persoane pe zi vara – este cel care ar asigura viitorul familiilor tinere borsecene.

 Primarul a prezentat un rezumat al istoriei construcției Centrului balneologic, început din fonduri guvernamentale – dar cu finanțarea stopată de noul Guvern din 2012. Primarul a spus, că anul trecut, nu s-a reușit continuarea construcțiilor, deși Consiliul Județean s-a pregătit a fi un aliat de nădejde pentru luarea unui împrumut, în comun cu orașul – însă pentru aceasta ar fi fost nevoie de o Hotărâre de Guvern mai întâi, ceea ce nu s-a rezultat nici în urma cererilor Primăriei, nici în urma petiției civile – nici în urma diferitelor promisiuni. Dar, fiind că Borsecul nu poate trăi din promisiuni, Consiliul Local Borseca decis în decembrie 2015 luarea unui împrumut de 13 milioane de lei de la Trezorerie.

 Mik József: În 2017 punem în funcțiune Centrul de tratament și wellness din Borsec!

Primarul a arătat: împrumutul luat pe 10 ani propune un regim de urgență terminării construcțiilor, prin urmare, Primăria Borsec dorește să termină construcțiile până în finele anului, și să pună în funcțiune Centrul balnear deja în vara anului 2017. A precizat, că în primul val se crează 61 de locuri de muncă, sperând, că în total se vor crea mai mult de 100. Primarul a mulțumit consilierilor județeni ajutorul dat până acum, a mulțumit borsecenilor pentru mișcarea civilă întreprinsă. Această mișcare nu a fost doar un S.O.S., ci, și o mișcare cu rezultate de marketing pentru Borsec – a spus.

Borboly Csaba a spus, că îl bucură colaborarea conducerii localităților din Regiunea de Nord al județului, și felicită spiritul civic Borsecean.

 În continuare, președintele a dat cuvântul reprezentantei Asociației Turistice din Borsec, doamnei Fazakas Ana-Maria. Administratoarea vilei Bella din stațiunea Borsec a spus: chiar dacă n-ar fi borseceancă, l-ar doare, că se risipesc atâtea bani – cca. 4 milioane de euro – deja investiți în construcție. A mulțumit participarea la petiția S.O.S. Borsec tinerilor, borsecenilor, clubului pensionarilor, și turiștilor din Borsec, care au semnat petiția spre Guvern, precum și tuturor celor care au semnat din toată țara și din străinatate petiția online, pregătit în trei limbi.

 A asigurat consilierii: operatorii turistici deja se gândesc în strategii de regiune, și propun trasee turistice din tot județul. După cum s-a exprimat, oaspeții Borsecului definesc prin trei trăsături speciale un sejur din Borsec: 1. se doarme bine 2. se mănâncă bine, 3. onestitatea prețurilor. Administratoarea a asigurat consilierii: ajutorul cerut de Borsec se va reîntoarce de la Borsec către tot județul.

 Barti Tihamér, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita a spus, că Borsecul a fost cunoscut până acum ca ca sinonim al culturii balneare, iar de acum va fi cunoscut și ca sinonim al solidarității.

În continuare s-a votat proiectul de hotărâre – primind 23 de voturi pentru.

Primarul Mik József, mulțumind Consiliului pentru ajutorul dat, a invitat membrii Consiliului la Borsec, reînnoind invitația din primăvară anul trecut, din timpul ședinței organizate la Borsec. Primarul a destăinuit, că orașul Borsec ar fi avut probleme, de nu s-ar fi votat hotărârea, căci orașul plătește pentru împrumutul primit o dobândă de 4,07%, și ar fi avut un deficit uriaș în bugetul din acest an.  Consilierul județean Bende Sándor, președintele UDMR teritorial al Giurgieului a mulțumit colegilor pentru unitatea în suportul oferit.

În încheiere, la propunerea lui Borboly Csaba, președintele consiliului cu primarul Borsecului au acoperit, „ca un puzzle de-a viitorul”, cu fotografii în culori planșa cu fotografia în alb-negru al Centrului balneologic multifuncțional în construcție. Însă, au mai rămas porțiuni și în alb-negru – Borboly explicând, că „mai este loc pentru ajutorul altor politicieni”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy