Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Hargita Megye Tanácsa támogatni kívánja a gazdákat a hegyvidéki területek fejlesztéséhez szükséges források megszerzésében

Hargita Megye Tanácsa a jogszabályi keretek egyszerűsítését követően kívánja támogatni a gazdálkodókat a hegyvidéki térségek fejlesztéséhez szükséges források megszerzésében, lehetővé téve több mint 50 finanszírozási kérelem benyújtását.

fotó: Hargita Megye Tanácsa/Facebook

Hargita megyében koordinációra és összefogásra van szükség közel ötven támogatási kérelem elkészítéséhez a hegyvidéki területek fejlesztését célzó beruházásokhoz. A jogi keretek biztosításával jelenleg lehetőség nyílik finanszírozáshoz jutni olyan beruházások érdekében, mint a hegyvidéki esztenák létesítése, tejgyűjtő és/vagy tejfeldolgozó központok létrehozása a hegyvidéki térségben, valamint a hegyvidéki spontán és/vagy tenyésztett növényvilágból származó erdei gyümölcsök, gombák és/vagy gyógy- és aromanövények gyűjtése és feldolgozása számára központok létrehozására, a cél, hogy Hargita megye élen járjon ezek elérésében.

Mivel a bürokrácia nehezíti a forrásokhoz jutást, Hargita Megye Tanácsa az igazolási és engedélyezési eljárásban részt vevő intézményekkel közösen kíván támogatást nyújtani a pályázni vágyó gazdálkodóknak, hogy időben benyújthassák igényüket.

„Szerintem van jövője az állattenyésztésnek, különösen a szabadföldi, hegyi állatok tenyésztésének. Szeretnénk, ha esztenák vonzanák a látogatókat, élettapasztalatot, támpontot adnak a fiataloknak, és azt szeretnénk elérni, hogy ez a hagyományos hivatás, a hegyi pásztorság ne merüljön feledésbe. A legnagyobb problémában, a munkaerő megőrzésében szeretnénk támogatni a gazdálkodókat, és a helyi gasztronómiai pontok megnyitásának ösztönzésével a hegyvidéki termékek vonzerővé válhatnak a turisták számára Hargita megyében” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A tejbegyűjtő központok kialakítása mindig is kiemelt feladat volt Hargita Megye Tanácsa számára, jelenleg több mint 100 ilyen központ épült és kapott engedélyt ennek az intézménynek a segítségével, és remélhetőleg számuk növekedni fog a kormány által elfogadott jogszabályi változások nyomán.

A gyógynövények és erdei gyümölcsök feldolgozásával foglalkozó új családi vállalkozások nyitását tervezik, amelyeknek nagy sikere van a megyében, hangsúlyt fektetnek a hegyi esztenák létesítésére is.

A következő napokban több ilyen jellegű szakmai megbeszélést tartanak a támogatási igények benyújtásának lehetőségeiről.

  • Hargita Megye Tanácsa Sajtóirodájának tájékoztatásaVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.