Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Két nemzetközi projekt kidolgozásában partner Hargita Megye Tanácsa

 

Hargita Megye Tanácsának költségvetése két európai projektnek köszönhetően egészül ki. A jövedelemadó 6 százalékának újraelosztásából ezúttal a székelyudvarhelyi beruházásokat finanszírozza a megyei tanács, ezúttal az útépítés is napirendre került, mint az egyik legfontosabb infrastrukturális fejlesztés. Ezek voltak a fő témái Hargita Megye Tanácsa április 20-i rendkívüli ülésének.

Hargita Megye Tanácsa részt vesz a CIBioGo és a SECON európai projektekben, amelyek a biodiverzitás-politikához, illetve a szociális gazdasági vállalkozásokat támogató regionális politikákhoz kapcsolódnak.

Folytatódik az útépítés Hargita megyében. A megyei tanács számít a helyi közigazgatás partnerségére a kissolymosi 134A megyei út befejezése érdekében, mert a halastavak melletti rész fontos területe lehet a városnak, amely turisztikai céllal fejleszthető, mondta Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke továbbá ismertette, Gyergyószentmiklóson mezei ösvényből építenek terelőutat, ezzel mentesítik a teherforgalom alól a környező településeket. A megyei tanács az útépítési munkálatait részletes szakmai előkészítésre alapozza, hangsúlyozta Borboly Csaba.

A testület megszavazta Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének tagdíját. Az egyesület részletes tevékenységi tervet állított össze, amelyben jelentős helyet kapott a gazdák támogatása, a különböző képzések, szakirányú mozgalmak, védjegyek megszerzésének segítése.

A megyei tanács a tartalékalapból segíti a Bákó megyei Gyimesbükk községet a templom megsérült tetejének helyreállításában.

A 132A megyei úton az árvíz okozta károkat a Hargita Útkezelő Társaság javítja – mondta Bíró Barna Botond. A megyei tanács alelnöke bemutatta a megyei könyvtár országos Helyreállítási Terven (PNRR) belüli projektjét is, amelyet a városi és a községi könyvtárakkal közösen kell megvalósítani.

Ez alkalommal a 6%-is visszaosztásból főként udvarhelyszéki településeket támogatott a megyei tanács, ezeket Bíró Barna Botond ismertette, hozzátéve, hogy ezekkel az összegekkel a helyi fejlesztéseket finanszírozza a megyei tanács.

Homoródalmás úszómedence tervezésére és kivitelezésére igényelt támogatást, Homoródszentmárton állatmenhely létesítésére. Korondon folytatják a járdaépítést a 13A jelzésű országút mentén, Farkaslaka községben korszerűsítik a mezei utakat. Galambfalva önkormányzata szociális konyha felszerelésére és kilátó építésére kért támogatást, Szentábrahám pedig a fiataloknak kiosztott lakások fűtésrendszerének korszerűsítésére és hatástanulmány elkészítésére. Kápolnásfalunak is szavaztak meg támogatást, illetve Fenyédnek közösségi terek kiépítésére. Oroszhegy önkormányzata a székelyszentkirályi sportterem építésére kért támogatást, Románandrásfalva az újlaki kultúrotthon felújítására. Hőszigetelik Etéden az óvodát és az iskolát, illetve a kőrispataki iskolát. Siménfalván aktualizálják a csatornarendszer és a vízrendszer hatástanulmányát, és újra fedik a kultúrotthont. Javítják a mátisfalvi kultúrotthont.

Hirdetőtáblákat helyeznek ki Bögöz községben, öltözőt építenek a sportpálya mellé, továbbá a 18-as és 19-es községi utak telekkönyvi munkálatait támogatja a megyei tanács.

Az udvarhelyszéki települések között Csíkcsicsónak is szavaztak meg támogatást, de Kányád községnek is a polgármesteri hivatal munkálataira.

Kászon községet 500 ezer lejjel támogatja a megyei tanács testülete a lovasközpont kiépítésének elkezdésében, amely egy fontos beruházása lesz a térségnek, ugyanis a lovassportok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, a Hargita megyeiek is egyre jobb eredményeket érnek el, így a tevékenységnek gazdasági és turisztikai vonzata is jelentős, hangzott el a tanácsülésen.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.