Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Hargita Megye Tanácsa: Hargita megye épített öröksége az az örökség, amelyet gyermekeinkre hagyunk

Hargita Megye Tanácsa programokon és rendezvényeken keresztül támogatja a hagyományos falu arculatát és az épített örökséget

November 23-án online sajtótájékoztatót tartottak Hargita megye épített örökségéről és a hagyományos falu arculatáról a jelenlegi járvány kontextusában.

Borboly Csaba, a Megyei Tanács elnöke azt mondta, hogy „felelősségünk átadni ezt az örökséget, ezért a megyei tanács szintjén minden szükséges lépést megteszünk annak érdekében, hogy a műemlékek bekerüljenek az Általános Várostervbe (PUG), tehát hogy a projektek révén lehetővé váljon a legfontosabb műemlékek helyreállítási és rehabilitációs munkáinak elvégzése ”.

A Megyei Tanács folyamatosan frissített központosított adatbázist hozott létre, amely hasznos eszköz lenne mind az oktatás, mind a szakterület szakemberei számára, mivel a jelenlegi járvány idején nagyon szükséges, hogy bármilyen módon megkönnyítse a Hargita megye büszkeségének számító műemlékekhez és helyszínekhez való hozzáférést.

Így két online platformon keresztül: https://tinutulsecuiesc-360.ro/index_ro.php és https://epitectorokseg.ro/?lang=ro, bármely érdeklődő, legyen az nosztalgikus, hozzáférhet az alábbiakkal kapcsolatos információkhoz: több mint 50 helyszín Csík, Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós területén.

Bagoly Róbert, ezen platformok fejlesztője értékelte azt a tényt, hogy ez a projekt a légi panorámaképek és a földi képek kombinációján alapul, és Hargita megyéről egy körképet ad. A projekt pozitív visszajelzést kapott, különösen a közösségi platformokon, ami nagyobb léptékű gondolkodásra késztette, amelynek célja a szállások feltérképezése a jövőben, hogy ez hasznos eszközzé váljon az idegenforgalmat gyakorolók számára.

Az oldalak bárhonnan elérhetők, és a virtuális túra lehetőséget kínál arra, hogy bármikor meglátogathasson egy adott helyet, emlékművet, anélkül, hogy tér és idő korlátozná, figyelemmel kísérve a platform dinamikáját azzal, hogy az egyes műemlékek a helyreállítás előtt és után is megtekinthetők.

Borboly Csaba azt is előtérbe hozta, hogy a Megyei Tanács szintjén létezik egy, a modern székely házhoz kapcsolódó program, amelynek célja az építkezni vágyókkal megismertetni az integráció gondolatát a hagyományos forma, szín jellemző elemein keresztül. Fontos, hogy a hagyományos építészetet ötvözzék a kényelemmel és így építészetileg, minden új konstrukciót összefüggésbe foglalnak.

A sajtótájékoztató végén Borboly Csaba felhívást intézett a lakossághoz és a szakemberekhez, hogy ötleteikkel és javaslataikkal járuljanak hozzá Hargita megye örökségének népszerűsítéséhez.

A két platformot népszerűsíteni kell, mert hasznos adatbázist alkotnak mind a helyreállítás iránt érdeklődők, mind a turizmus szempontjából, Hargita megye népszerűsítéséhez mind az országban, mind külföldön.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.