Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Hargita Megyei tanács az Európai Bizottság közvetlen regionális partnerévé válhat a mezőgazdaság területén

 

A közös agrárpolitika (KAP) jelentős változásokkal szembesül – a Hargita megyei tanács az Európai Bizottság közvetlen regionális partnerévé válhat a mezőgazdaság területén.

Az EP meghívására Winkler Gyula, Hargita Megye Tanácsa az EPP parlamenti csoportjával, illetve az Európai Bizottsággal partnerségben egy workshopon vettek részt, amely bemutatta az Európai Unió mezőgazdaságának lehetőségeit, és megvitatta a kis és közép méretű gazdaságok jövőjével kapcsolatos kérdéseket. A workshop március 19-én, kedden került megrendezésre az Európai Parlament brüsszeli épületében.

A brüsszeli és a Hargita megyei mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakemberek által nyújtott közvetlen információ nagyon fontos, mivel a közös agrárpolitika (KAP) jelentős változásokkal szembesül. A decentralizáció fogja jellemezni a 2021 utáni agrárpolitikát, számos döntés a tagállamok, kormányok és a mezőgazdasági minisztérium mérlegelésére lesz bízva, akik döntenek a támogatások odaítéléséhez szükséges programokról és feltételekről. Két döntéssel szembesülünk: Brüsszelben 2021 után meg kell védenünk a KAP jövőjét, meg kell szereznünk az alapok értékét és növelnünk kell a felszíni értéket, és Bukarestben képviselnünk kell az erdélyi gazdák érdekeit, a családi gazdaságokat és mindent meg kell tennünk a mezőgazdasági programok bürokráciájának csökkentésére, illetve a foglalkoztatás egyszerűsítésére, nyilatkozott Winkler Gyula EP képviselő.

Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke és a Régiók Bizottsága tagja úgy véli, hogy a 2020-as évek után a KAP elvei befolyásolják a helyi gazdálkodók támogatásának kérdését. A Régiók Bizottsága tagjaként azt is megállapítottuk, hogy ezen a területen tett kezdeményezések és javaslatok rámutattak a kistermelők és a családi vállalkozások támogatásának fontosságára, és ezen elv alapján fontos, hogy a tagállamok nyitottak legyenek a nemzeti finanszírozási eszközök fejlesztésére. Más szóval elsőbbséget kell biztosítani a kistermelők támogatásának, a helyi erőforrások hatékony felhasználásának, az ökológiai termékek előállításának, a hagyományos élelmiszereknek és a fenntartható élelmiszerpolitikának, tette hozzá az RB tagja, akinek sikerült jóváhagyatnia az APIA támogatások megőrzésére vonatkozó javasolt módosítást.

Francis Fay, az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának vezetője és Németh Anikó, a szakpolitikai asszisztens bemutatta, hogyan szerezhetők be OEM (eredeti termékgyártó), OFJ (táj-jelleg), illetve KFJ (hagyományos termék) tanúsítványok.

Az Országos Vidékfejlesztési program részéről Stefan Lucian Radu és Mihaela Luca programvezetők a támogatások országos lehetőségeiről, valamint a projektversenyek kihívásairól beszéltek.

Demeter László, a Pogány-havas Kistérségi Társulás szakértője a vidéki közösségek, mint a biológiai sokféleség tulajdonosainak helyéről beszélt a közös agrárpolitika (KAP) és az európai környezetvédelmi politikák keretében. Azt mondta, hogy Hargita megye jó példája a bio-kulturális sokszínűségnek, amelyet nagyban támogatnak a vidéki közösségek.

Szabó Ákos mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakember a régió mezőgazdasági termelői hálózatának terveit mutatta be, amelyeket a magyar kormány támogat. Elmondása szerint a kis családi gazdaságokat arra kell ösztönözni, hogy olyan termékeket állítsanak elő, amelyek nem korlátozódnak a nyersanyagok előállítására, és termékeiket különböző értékesítési csatornákon keresztül továbbítják a fogyasztóknak. A túlélő kis regionális gazdaságok egyik legolcsóbb lehetősége a szövetkezetekbe és egyesületekbe való csoportosítás.

Kolumbán Dávid megyei tanácsos úgy véli, hogy ahhoz, hogy a családi gazdaságok magasabb szintre léphessenek, ahol nemcsak az önfenntartók és nyersanyagot állítnak elő, a támogatási programok révén megvalósítható technológiai fejlődésre van szükség. Ezeket a gazdaságokat különösen támogatni kell, az általuk gyártott termékek nélkül az Európai Unió szegényebb lenne.

Csilip Árpád, a Megyei Fejlesztési Ügynökség igazgatója felhívta a figyelmet a székely termékmárka és a fogyasztók által tanúsított termékeket gyártó termelők közötti szorosabb kapcsolatra. Emiatt a gazdálkodóknak és a termelőknek nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a vásárlók igényeire. Azt is elmondta, hogy a hagyományos székely helyi termékek a régió fogyasztói számára az egészséges életmód kapuja.

Csák László fontos lépésnek tartja, hogy Francisc Fay felkérte Hargita megyét, hogy működjön együtt az Európai Bizottsággal a régió gazdálkodóival való kommunikáció javítása érdekében.

Francis Fay rámutatott, hogy Hargita megyében bio- kulturális értékek vannak, amelyek a helyi és regionális önkormányzatok segítségével segíthetik a gazdálkodók stratégiai gondolkodását. Felkérte a Hargita Megyei Tanácsot, hogy közvetlen és kiemelkedő partner legyen a régióban, hogy az Európai Unió mezőgazdasági üzenetei elérjék a régió kis termelőit.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.