Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Hargita Megye Tanácsa célul tűzte ki a csíkrákosi Pogányvár régészeti kutatását

A helyi hatóságok elismerik a kulturális örökség megismerésének és megőrzésének fontosságát

A Hargita Megyei Tanács tevékenysége a megye épített örökségének védelme és megőrzése terén több évre nyúlik vissza.

A műemlékvédelmi programot először 2004-ben indították el, majd 2007-ben a régészeti feltárási program következett.

Hargita Megye Tanácsa 2007 óta támogatja a régészeti kutatásokat, a megye múzeumaival együttműködve. Ennek az együttműködésnek a folytatásáról beszéltek a március 17-i találkozón, amelyen Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke, Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, Császár Attila Csíkrákos község polgármestere, Miklós Zoltán, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum igazgatója, Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója, Vári István, Botár István és Sófalvi András régészek vettek részt.

“Fontosnak tartom, hogy a lehető leghamarabb elkezdhessük a régészeti kutatásokat ebben az évben. Tudjuk, hogy a régészeti kutatások gyakorlatilag hozzájárulnak múltunk megismeréséhez, mint a jövő alapjához. A cél a régészeti lelőhelyek megismertetése a lakossággal, ezáltal hozzájárulva a turizmus fejlődéséhez. Ugyanakkor fontos, hogy a régészeti kutatásokat szakemberek végezzék és konkrét stratégia alapján történjen, így tehát a múzeumokat erre az évre vonatkozó konkrét tervekkel várjuk e hónap végéig “- hangsúlyozta Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy az önkormányzat is kezdeményezést indított e tekintetben, amely hosszú távon előnyös a megye minden régiója számára.

“Úgy gondolom, hogy a régészeti kutatás külön helyet érdemel, és szakmailag megalapozott struktúrán kell alapulnia, amely a helyi és regionális közösség javát szolgálja. Ebben az értelemben kezdeményezést indítottunk hosszú távú lépések megtételére “- mondta Korodi Attila.

Csíkrákos község esetében a helyzet ideális, mert a helyi önkormányzat is fontosnak tartja a kulturális örökség megismerését, megőrzését és népszerűsítését.

„Helyi szinten kezdtük a megbeszéléseket a csíkrákosi Pogányvár régészeti kutatásának fontosságáról. Ez fontos lépés a helyi turizmus ösztönzésében. Ezért elengedhetetlen, hogy a tevékenység minél hamarabb elkezdődjön “- mondta Császár Attila, Csíkrákos község polgármestere.

Ha a járványhelyzet lehetővé teszi, ebben az évben lehetőség nyílik az Énlaka- castellum római épületegyüttes nemzetközi kutatótáborban való tanulmányozására – mondta Visy Zsolt professzor.

Az épített örökségről bővebb információ itt található.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.