Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Hargita Megye Tanácsa anyagilag támogatja az énlakai római maradványok és a Székelytámadt vár ásatási munkálatait.

 

A Haáz Rezső Múzeummal és a Molnár István Múzeummal közösen végzett régészeti feltárásokat Hargita Megye Tanácsa is támogatja ebben az évben.

Július 27-én, kedden sajtótájékoztató keretében, amelyre a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum kiállítótermében került sor, Hargita Megye Tanácsa aláírással vállalta a régészeti feltárások támogatását az intézmény által 2007 óta megvalósított program keretében a Haáz Rezső és a Molnár István múzeumokkal aláírt együttműködési szerződés alapján.

A régészeti feltárások közvetett haszonélvezői a megye lakosai, e munkálatok célja új információk megismerése, kiegészítve a régészeti lelőhelyek kutatásával, amelyek mentés és dokumentálás után bekerülnek az idegenforgalmi körforgásba, és szakkiadványok révén kerülnek kamatoztatásra.

“A régészeti lelőhelyek megőrzésével hozzájárulunk a kulturális örökség értékeinek népszerűsítéséhez, amely átjáró a múltból a jövőbe, és így megismertethetjük a nagyközönséggel identitásunk alkotóelemeit. Kötelességünk megőrizni a megmaradt örökséget, és visszaadni a jövő generációinak, mint a társadalom alapjának, mert a múlt kutatása a jövő építésének alapja “- mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Az énlakai római településen végzett régészeti feltárások célja a déli és a nyugati kapu kutatásának befejezése, azok a munkálatok, amelyekre 2021. augusztus 2–28. között kerül sor, ennek a programnak a megvalósításához a megyei tanács 20 000 lejjel járul hozzá.

A Székelytámadt váron végzett régészeti munka az erőd délnyugati oldalát érinti annak érdekében, hogy információkat szerezzen a Bánffy és a Fóris bástyák belső kapujáról és a kazamatáról. E program kidolgozásához a Megyei Tanács 35 ezer lej összeggel járul hozzá, a munkálatok 2021. november 15-én fejeződnek be.

“Örülök, hogy ez a megyei tanács által kidolgozott program hatással van a régió turizmusának fejlődésére is, és pozitív szempont, hogy a munkálatok a nyár folyamán megvalósulhatnak. A Visit Hargita révén hozzájárulunk a megye kulturális örökségének népszerűsítéséhez, és a munkálatok befejezése további bizonyítéka lesz annak az érdeklődésnek, amelyet a megyei tanács a helytörténet és identitás iránt tanúsít. “- mondta Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke.

  • a Hargita Megyei Tanács Kommunikációs Csoportja által nyújtott információkVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük