Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Konzultációk a mélyszegénységről Hargita megyében

Május 4-én, kedden, Székelyudvarhelyen sajtótájékoztatón vett részt Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke, Bíró Barna Botond, a Megyei Tanács alelnöke és András Lóránd. A téma a mélyszegénység volt.

„Minden gyermek álmokkal és reményekkel indul az életben, és a mélyszegénység témakörében a megyei tanácsnak az az egyik nagy kihívása, hogy ezeket ne törjük le, lehetőséget tudjunk nyújtani. Ehhez azonban meg kell ismernünk a valóságot. Ambiciózus célunk van, köszönöm Bíró Barna Botond alelnök úrnak, András Lórándnak és a mélyszegénység-munkacsoportnak ezt a nehéz, de egyben kihívásokkal teli munkát, amit vállaltak. Fontos, hogy kialakuljon a szolidaritás és az együttműködés, ezáltal sok problémát meg tudunk oldani”, emelte ki Borboly Csaba.

A mélyszegénység kérdése, a társadalmi csoportok helyzete az esélyegyenlőség biztosítása érdekében nem rövid távú megközelítés.

„Mi a jövőt, a következő generációt akarjuk megnyerni e munka által, hiszen ha most nem foglalkozunk a témával, később a jövő generációinak rosszabb helyzetük lesz. A nemzetközi mélyszegénység-konferencia során több nemzetközi szakértő osztotta meg tapasztalatát, tudását. Az eseményről készül egy konferenciafüzet is, illetve az eseményen bemutattuk a mélyszegénységtérképet is, amely azt mutatja, hogy Udvarhelyszék és Alcsík a legérintettebb a kérdésben. A következő időszakban, a konzultációban több fókuszcsoportos beszélgetést tartunk, és az érintettek bevonásával elkészítjük a megyei helyzet keretmetszetét, amelyet stratégiai és cselekvési terv követ”, mondta Bíró Barna Botond.

András Lóránd, a mélyszegénységgel foglalkozó munkacsoport koordinátora elmondta, hogy a konferencián bemutatott mélyszegénységi térkép makroszituációt mutat, mintegy húszezer ember él mélyszegénységben Hargita megyében, és ez az eredmény azt mutatja, hogy konkrét beavatkozásokra van szükség.

„A következő szint a Hargita megyei konzultáció, amely egy középszintű felmérés, térségi bontásban. Különböző érintettekkel, döntéshozókkal, oktatási intézmények vezetőivel és szakemberekkel beszélgetünk majd térségenként, amit egy mikroszintű felmérés követ, amely során egyéneket, kisebb közösségeket keresünk meg, életutakat térképezünk fel és szociális diagnózist állítunk fel. Majd ezek után sikerülhet egy olyan stratégiát összeállítani, amely alternatív munkaanyag lehet a beavatkozásra. Terveink szerint májusban és júniusban sikerül lefolytatni ezt a konzultációt, utána következik az adatfeldolgozás”, magyarázta a munkacsoport koordinátora.

A konzultációban partner a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszereda, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, valamint a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság.

Hargita Megye Tanácsa mélyszegénység-munkacsoportjának honlapja elérhető itt:

https://tajekoztato.hargitamegye.ro/melyszegenyseg/
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük