Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A gyerekek már 0 hónapos kortól 3 éves korig járhatnak majd bölcsődébe. A törvényt Iohannis elnök kihirdette

Klaus Iohannis köztársasági elnök január 13-án, csütörtökön kihirdette az 1/2011-es Oktatási Törvényt módosító és kiegészítő 100/2021-es sürgősségi kormányrendelet jóváhagyását, valamint egyes szociális védelem területére vonatkozó jogszabályok hatályon kívül helyezését. A törvényt még karácsony előtt fogadta el a szenátus, az államfő nem támadta meg.

A törvény előírja, hogy minden létező állami vagy magán bölcsőde, beleértve azokat is, amelyek a helyi tanácsok hatáskörébe tartoznak, mivel az oktatási minisztériumhoz való átadásuk opcionális az önkormányzat számára, akkreditációt kapjon “a törvény erejénél fogva”, írja az edupedu.ro.

Az akkreditáció azt jelenti, hogy 15.000 lej/óvodás/év összegű támogatást kapnak, és azt, hogy ezeknek a bölcsődéknek többé nem kell megfelelniük az ARACIP – Romániai Egyetemi Előkészítő Oktatási Minőségbiztosítási Ügynökség – által megkövetelt követelményeknek. A jelen törvény megjelenése után létrejött óvodák kötelesek átesni az engedélyezési, majd az akkreditációs folyamaton.

A törvény az óvodához hasonlóan bevezeti a bölcsődei csoportokat, 0 hónapra csökkenti a beíratható gyermekek korát egészen az újszülött kortól kezdve, az Oktatási Minisztérium által eddig előírt 11 hónaphoz képest, és jelentősen megnöveli ezekbe az új csoportokba beíratható gyermekek számát.

Konkrétan korábban 11 hónapos és 3 éves kor közötti gyerekeket lehetett beíratni, most az elfogadott korosztály 0 hónap – 3 év, a felosztás már nem egy csoportban van, ahol átlagosan 7 gyerek van, de legfeljebb 9 és nem kevesebb, mint 5-nél, hanem a következőképpen:

  • kis csoport: 7 gyermek, de nem kevesebb, mint 5 és nem több mint 9;
  • közép csoport: 12 gyermek, de nem kevesebb, mint 8 és nem több mint 15;
  • nagy csoport: 12 gyermek, nem kevesebb, mint 8 és nem több mint 20.

Hargita megyében a 2021-2022-es tanévben két bölcsőde került az Oktatási Minisztérium alárendeltségébe, négy bölcsőde a helyi adminisztrációnál maradt.

A 100/2021/es sürgősségi kormányrendelet előírja, hogy az állami bölcsődék a hosszabbított programú, jogi személyiséggel rendelkező óvodai egységekhez kerüljenek besorolásra a polgármesteri hivatalok kérésére, a tanács döntése alapján, a megyei iskolák felügyelőségei határozatával.

Ha a helyi államigazgatási szervek nem kérik a körzethez való tartozást, az állami bölcsődék helyi alárendeltségű közintézmények maradnak, a finanszírozást a hatályos jogszabályi rendelkezések szerint biztosítják. Finanszírozásukhoz a helyi államigazgatási szervek hozzájárulhatnak, a jóváhagyott költségvetés keretein belül a felügyelőségek biztosítják ezen bölcsődék módszertani koordinációját.

A törvény a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követően lép hatályba.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.