Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Feltérképezik Hargita megye nemzetiségek közti kapcsolatának problémáit

 

 

 

  • A kultúra a közös nyelv

A Hargita Megye Tanácsa irányítása alatt álló, többéves etnikumközi együttműködés és kétnyelvűség program célja olyan megoldások keresése, amelyek révén az etnikumok közötti kapcsolatok dinamikája pozitív tendenciát mutat.

Ennek értelmében a programon belül eddig öt kerekasztal megszervezésére került sor, melynek célja a nemzetiségek közti Együttélés Kódexének kidolgozása kérdőíves kutatások és adatok alapján, további cél a közösségi szinten azonosított problémák térképének kidolgozása is.

A március 2-i kerekasztal alkalmával a Hargita megyei oktatásért felelős intézmények képviselői elismerésüket fejezték ki a Hargita Megye Tanácsa által a véleményük megismerése iránt tanúsított érdeklődésért. A találkozó során ugyanakkor több elképzelés is megfogalmazódott, amelyek központi gondolata: a kultúra a közös nyelv. Szintén hangsúlyozták a nemzetiségek közti kommunikáció fontosságát, a közös tevékenységek megvalósítását, ideértve a két etnikumhoz tartozó tanulók táborozását, a közös kulturális programok lebonyolítását.

A problémák azonosítása és feltérképezése érdekében kérdőívet készítettek, az eddigi válaszok nyomán több problémakategóriát is azonosítottak, többek között: nyelvi akadályokat generáló román nyelvtudás hiánya, olyan politikai környezet, amely meghatározza a mesterséges feszültségek kialakulását, az interetnikus kommunikáció és a közös kulturális programok hiányát, ami megakadályozza a kölcsönös megismerést, a toleranciát és tiszteletet, a tömegtájékoztatásból származó dezinformációt, az el nem fogadást, intoleranciát, a nemzeti szimbólumok iránti tiszteletlenséget és a kölcsönös járatlanságot a történelem területén. Voltak olyan válaszadók is, akik nem azonosítottak problémákat az interetnikus kapcsolatok szintjén.

Az információgyűjtés folytatódik, a kérdőív 2023 végéig tölthető ki – itt .

A következő időszakban kerekasztal-beszélgetéseket szerveznek a területi- közigazgatási egységek, az üzleti környezet, az oktatási és kulturális intézmények képviselőivel.

A program kedvezményezettjei a helyi közigazgatási intézmények képviselői, a közigazgatási szakemberek, a kulturális és oktatási szféra, a civil társadalom képviselői, Hargita megye lakossága.

„Közösségi szinten szeretnénk azonosítani a problémákat, hogy megoldást találjunk a megoldásukra. Támogatjuk az együttműködés koncepciójának fontosságát, ezért ennek eléréséhez szükségünk van az érintettek hozzájárulására. Meggyőződésem, hogy amit ezzel a programmal elérünk, az országos szinten is kiindulópont és jó példa lesz a többnyelvű közösségek számára” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.