Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Crescătorii de porci trebuie să respecte un nou ordin de la ANSVSA

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Román nyelvű változata van. A megtekintő kényelméért az alábbi tartalom alternatív nyelven jelenik meg. Rákattinthat a linkre az aktív nyelv módosításához.

Foto cu caracter ilustrativ

 

 

Un ordin nou de la ANSVSA elimină limita de maximum 5 porci crescuți într-o gospodărie, însă mici crescători primesc interdicție la vânzarea purceilor dacă nu au exploatația autorizată sanitar-veterinar! 

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a publicat în dezbatere publică un proiect de act normativ prin care va fi eliminat pragul de 5 capete de suine de la care micii crescători sunt obligați să se înregistreze la Registrul Comerțului, însă vânzarea suinelor este condiționată de înregistrarea exploatației.

Conform Agrointel.ro, proiectul de ordin de președinte ANSVSA a fost publicat pe 6 iulie, în dezbatere publică, și prevede modificări importante la ”Ordinul porcilor”, adică la Ordinul de ministru al Agriculturii nr. 538/2019 privind dimensiunea exploatațiilor de creștere a suinelor.

O modificare importantă vizează definirea exploatației de creștere a porcinelor de subzistență. Dacă în prezent, aceasta este „o exploatație agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete de porcine”, propunerea ANSVSA schimbă definiția în „exploatație agricolă în care porcii sunt crescuți exclusiv pentru consum familial, iar produsele obţinute de la aceştia nu intră în lanţul alimentar”.

Comercializarea animalelor, adică a purceilor, facilitatea fiind permisă numai exploatațiilor comerciale de tip A, definite ca „exploatație mică de creștere a porcinelor – exploatație agricolă cu un efectiv maxim de 65 capete de porcine”.

În cazul acestor exploatații, proiectul ANSVSA prevede că: „exploatație comercială de tip A de suine – exploataţie de porcine prevăzută la articolul 1 litera b), înregistrată în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor, autorizată sanitar-veterinar, care îndeplinește prevederile normelor de biosecuritate specifice, deținută de către persoane fizice sau de către persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condițiile legii, înregistrate și autorizate de oficiul registrului comerțului, în care porcii sunt crescuți pentru consum familial şi pentru vânzare, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare, sau a facturii, către exploataţiile definite la articolul 1 literele a) şi b) (ferma de subzistență și ferma mică, n.r.) precum și către abatoare de mica capacitate situate pe același teritoriu al unei regiuni de dezvoltare a României, cu respectarea legislației în vigoare”.

Dacă proiectul ANSVSA va fi adoptat, țăranii care cresc porci, dar nu au exploatația înregistrată în sistemul național și autorizată sanitar-veterinar nu mai pot comercializa suine.

dolinex


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük