Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Jelentősen nőtt az örökbefogadott vagy örökbefogadás alatt álló gyermekek száma Hargita megyében

  • Tájékoztató kampány indult az örökbefogadás folyamatáról Hargita megyében

A Hargita Megye Tanácsának alárendelt intézmény, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) képviselői szerint a 2021-es év kedvező volt az örökbefogadás szempontjából.

A 2022.01.12-én tartott sajtótájékoztatón a főigazgatóság szakemberei bemutatták, hogy 2020-hoz képest 2021-ben 50%-kal nőtt az örökbefogadható gyermekek száma, 94%-kal nőtt az örökbefogadó családoknál levő gyermekek száma, és a 136%-kal nőtt az Örökbefogadási és örökbefogadás utáni Szolgálat által nyilvántartott örökbefogadásra engedélyezett családok száma.

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezérigazgatója, Elekes Zoltán a sajtótájékoztató elején kijelentette, hogy az örökbefogadás a vezetőség tevékenységének azon része, amely talán a legnagyobb megelégedést és örömet okozza. „Általában azt látjuk, hogy családok szétesnek, gyerekeket vesznek el a családból, elhagyott gyerekeket, szenvedéssel és problémákkal találkozunk. Ezzel szemben a tevékenységnek ez a része minden nap örömet ad nekünk, boldog gyerekeket, elégedett családokat” – mondta el a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság igazgatója.

A rendezvényen jelen lévő Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a következőket mondta: „Hargita megye élen jár ebben a tevékenységben, büszkék vagyunk erre a teljesítményre! Fontosnak tartom, hogy ezek az örökbe fogadható gyerekek közösségünk részévé váljanak, és beilleszkedjenek a Hargita megyei családokba. Az örökbefogadás hosszú folyamat, de arra biztatok minden családot vagy személyt, aki szeretetet és támogatást szeretne adni egy gyermeknek, hogy ne ijedjen meg a bürokráciától, mert a szülőnek lenni a legszebb és lelki megelégedést nyújtó foglalkozás. Ebben a folyamatban elengedhetetlen a társadalom szerepe, a támogatás, az integráció és az elfogadás, és kampányainkkal arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a feladat közös, mindannyiunkon múlik, hogy az örökbefogadás folyamata sikeres legyen, pozitívan végződjön mind a családok, mind a gyerekek számára.”

Domokos Nina Liliana, a DGASPC Hargita Örökbefogadási és Szolgálatának vezetője megemlítette, hogy a jogszabályi keretek változását követően 2015-ben megnőtt az örökbefogadási aktivitás, a következő években pedig folyamatosan, magas szinten tartják ezt az aktivitást: “2021-ben jelentősen nőtt az örökbe fogadható gyermekek és az örökbefogadásra igazolt családok, valamint az örökbefogadások száma.”

„Jelenleg a 90 örökbefogadható gyermek esetében az Országos Örökbefogadási Nyilvántartás (RNS) elektronikus alkalmazásán keresztül rendszeres lépések zajlanak a legmegfelelőbb örökbefogadó család azonosítása érdekében, a gyermek szükségleteinek megyei és országos szinten egyaránt megfelelve” mondta az Örökbefogadási Szolgálat vezetője.

Az Örökbefogadási Szolgálatnál jelenleg nyilvántartott 48 igazolt családból 15 családnál folyik a gyermekek barátkoztatása, 33 család pedig az örökbefogadási eljárás különböző várakozási szakaszaiban van. Örökbefogadási sorrendjük a bizonyítvány régisége alapján történik.

„Bíztató, hogy a gyermeket örökbe fogadó családok szeretnének második gyermeket is örökbe fogadni” – mondta Domokos Nina.

 

A megfigyelési időszakban, az örökbefogadás jóváhagyását követően 2 évvel 24 gyermek van örökbefogadó családban, akik számára a jobb beilleszkedés és a lehető legrövidebb időn belül támogató, tanácsadó szolgáltatásokat nyújtanak.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.