Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Román Vöröskereszt Hargita megyei fiókja az RMDSZ melléklete

 

A Román Vöröskereszt Hargita megyei fiókja inkább az RMDSZ helyi ága. Megmagyarázhatatlan módon, a tolerancia és a nemzetiségtől független együttműködés előremozdítása helyett, a Vöröskereszt ezen fiókjának vezetősége az RMDSZ politikáját népszerűsíti, tájékoztat Dan Tanasa újságíró.

Elsősorban a Román Vöröskereszt Hargita megyei fiókjának vezetőségét két magyar nemzetiségű személy teszi ki, Zsigmond Éva, igazgató és Kocsis Erika, elnök. A románok nem férhetnek a Román Vöröskereszt Hargita megyei fiókjának vezetéséhez, mert, uram bocsá’, egy teljes egészében az RMDSZ által ellenőrzött megyében élnek és még kisebbségben is vannak. Talán túlzás lenne ha a Hargita megyei fiók egyik vezetői tisztségét egy román töltené be. Pontosan úgy, ahogy az RMDSZ egyetlen alpolgármesteri vagy megyei tanács alelnöki posztot sem ad románoknak.

A Román Vöröskereszt Hargita megyei fiókjának Facebook oldalán az intézmény elnevezése csak magyar nyelven jelenik meg, az információk először magyar nyelven, és csak aztán románul, az ország hivatalos nyelvén vannak közzé téve. Máskülönben a Román Vöröskereszt Hargita megyei fiókjának jelvényén is először a magyar felirat szerepel, nem az ország hivatalos nyelvén. Vagyis pontosan úgy, ahogy a magyar sovinizmust promováló RMDSZ politikusok eljárnak. Hargita megyében a Vöröskereszt az RMDSZ politikáját követi.

A népszerűsítő brosúrák is csak magyar nyelven kaphatók, a román nyelvűek „elfogytak”. Ez egy másik jele a Hargita megyei fiók vezetősége által népszerűsített toleranciának.

Megdöbbentő az a tény is, hogy bár Csíkszereda központjában található a Vöröskereszt székhelyének épülete, arra nincs kitűzve a román zászló, és nem szerepel egy banális tábla sem az ország hivatalos nyelvén feltüntetett névvel. Ez azért, hogy nehogy valakit zavarjon a román zászló.

Szóval kíváncsi vagyok, hogy ezek lennének a Román Vöröskereszt által támogatott értékek? Mi a véleménye erről Őfelsége Margitnak, a román korona őrzőjének? Miért hagyta a Román Vöröskereszt a Hargita megyei fiókját a magyar sovinizmust népszerűsítő egyének kezére jutni, úgy ahogyan az államigazgatás is hagyta a térséget az RMDSZ kezére jutni?– írja az újságíró a blogján.

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük