Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Illegálisan helyezték el az úzvölgyi katonai temetőben felállított román betonkereszteket, ezért el kell távolítani őket – döntött a bákói törvényszék

A Bákói Törvényszék február 10-én, csütörtökön kihirdetett határozatával megsemmisítette az úzvölgyi katonai temetőben lévő román parcellára kiadott építési engedélyt, és elrendelte az illegális építmény lebontását – közölte az MTI.

A határozatról készült jegyzőkönyvet közzétették a román bíróságok portálján. A bírósági határozat nem jogerős, ellene a közléstől számított 15 napon belül lehet fellebbezni.

Kis Júlia ügyvéd, Csíkszentmárton község jogi képviselője az MTI-nek elmondta, a tárgyalást a bíróság a temető jogállását tisztázó per végéig felfüggesztette. Tavaly októberben azonban a bákói fellebbviteli bíróság végérvényesen megsemmisítette Dărmăneşti (Dormánfalva) helyi tanácsának 2019. márciusi határozatát, amellyel az úzvölgyi katonai temetőt a város köztulajdonába helyezte. Így a jelen eljárás során a fő érv az volt, hogy Dărmăneşti városa olyan telken adta ki az építési engedélyt, amely nem tartozik hozzá. Az ügyvéd hozzátette: a bírák érvei csak a határozat indoklásán alapulnak majd.

Birtalan Sándor, Csíkszentmárton község polgármestere korábban az MTI-nek azt mondta, mindig meg voltak győződve igazukról, és bíznak abban, hogy igazukat a bíróság megerősíti.

Dărmăneşti Helyi Tanácsa 2019 márciusában határozattal a város köztulajdonába vette az úzvölgyi katonai temetőt, majd áprilisban önkényesen román parcellát létesített a Hargita és Bákó megye határán található, elnéptelenedett Úzvölgye település temetőjében. A temetőt korábban a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozta, a magyar közösség magyar katonatemetőnek tekintette.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.