Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Hogy nézett ki az úzvölgyi temetőben található és a kilencvenes években lerombolt obeliszk

 

Ez év májusnak végén több felháborító információ látott napvilágot az úzvölgyi temetőben, a 90-es években törvénytelenül, minden engedély nélkül történtekről.

Az obeliszk megsemmisítésének első említésére, amely tulajdonképpen felhívta a figyelmet erre a problémára, a Hősök Kultuszáért Országos Hivatalának 2019 május 30-án közzétett egyik közleményében került sor:

„Évtizedeken keresztül a temető nem szenvedett szándékos rongálást vagy sírgyalázást. Egészen 1994-ig! A temetőrendezés és felújítás ürügyén a csíkszentmártoni községháza küldöttei eltávolították a román, orosz, német, olasz, szerb, osztrák katonák fából készült sírkeresztjeit. A keresztek egy része egy fenyőfa tövében rothadtak el, mások a temetőn kívül gyújtott máglyatűzön égtek porrá. Mi több, ledöntötték a Glorie eroilor romani obeliszket, amelyet a Nemzetvédelmi Minisztérium állíttatott 1985-ben”, mutat rá a „Regina Maria” Hősök Kultuszáért Országos Hivatalának sajtóközleménye.

A Glasul.info a Nemzetvédelmi Minisztérium álláspontjára volt kíváncsi:

„Kérésükre vonatkozóan, a Hősök Kultuszáért Országos Hivatalától származó következő információkat közöljük:

A Nemzetvédelmi Minisztérium által 1985-ben felállított emlékművel kapcsolatban az alábbiakat közöljük:

-a Nemzetvédelmi Minisztérium és a Művelődésügyi Minisztérium közös bizottsága 1985-ben Úzvölgyébe látogatott a háborús hősök emlékműveinek felleltározása alkalmából, amikoris egy adatlap készült 1985 november 16-i dátummal; az ebben szereplő bejegyzés szerint a hősök temetője helyén egy összedőlt kaput találtak, a sírok körvonala nehezen kivehető volt, fejfa nélkül; mindent fű borított, elvétve egy-egy fenyő;

-ebben az összefüggésben a bizottság azonosított egy kőből készült „emlékművet”, amit szintén nyilvántartásba vettek, és feljegyezték a méreteit: „140 cm magas, lépcsős talapzat, piramis alakú test, ami 70%-ban megrongálódott, felirat nélkül”. Bár a bizottság megjegyezte, hogy az emlékmű az első világháborús román katonáknak volt szentelve, ennek fényképet összehasonlítva a 10. Honvédezred tiszteletére, a 7-es parcellán (az elnevezés az 1927-es temetőrendezés óta származik) emelt emlékművel felfedezhető némi hasonlóság a kettő között;

-1988-ban új háborús sír- és emlékmű leltár készült, értelemszerűen az úzvölgyi katonatemetőről új adatlap is készült; a dokumentum nem említi valamely emlékmű jelenlétét a katonai temetőben.

A fentieket figyelembe véve megjegyezzük, hogy a Hivatalnak nincsenek adatai a Nemzetvédelmi Minisztérium által az úzvölgyi nekropoliszban 1985-ben állíttatott emlékműről (ugyanarról, amelyről adatlap készült az első leltár alkalmával)” olvasható a Nemzetvédelmi Minisztérium sajtóirodájából kapott válaszlevélben.

Forrás: Glasul.info
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.