Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Hogyan előzheti meg a hőveszteséget otthonában?

 

 

Az otthoni hőveszteség az egyik meghatározó tényezője a magas fűtési költségeknek.

Javaslunk egy olyan tesztet, amely minden bizonnyal a gázköltség csökkentésében és/vagy a tüzelőanyag-fogyasztás (fa vagy pellet) csökkentésében fog megvalósulni a fűtésrendszernél!

Nagyon gyakran azt gondolja, hogy a termikus berendezések (központi egységek, hőszivattyúk stb.) nem hatékonyak, sőt a túlzott fogyasztás miatt anyagi katasztrófát jelentenek a család vagy a cég költségvetése számára! Több fűtési megoldás tesztelése előtt (amely egyformán hatástalannak bizonyulhat) célszerű megbizonyosodni arról, hogy a lakásban/tömbben/cégházban nincs-e többletköltséget okozó hőveszteség az optimális hőklíma biztosítása érdekében!

Ennek a helyzetnek számos mutatója van, amelyek a hőmérsékletvesztés jeleiként nyilvánulnak meg. Így bizonyos hidegebb falak, alacsonyabb hőmérsékletek lehetnek az ablakok vagy ajtók környékén és/vagy huzatos érzés a helyiségben.

Ebben a helyzetben tanácsos azonosítani azokat a helyeket, ahol háza hőveszteséget szenved, megelőzni a veszteségeket, elvégezni azokat a kisebb módosításokat, amelyek csökkenthetik ezeket a veszteségeket, és az adott helyiségnek megfelelő fűtési rendszert alkalmazni. Jó tudni, hogy a ház jellegű építményeknél gyakoribb a hőveszteség, mint a társasházakban.

Azonban még ez utóbbiak sem teljesen védettek, különösen a régi épületek esetében, ahol nagyobb a hőveszteség veszélye.

Statisztikai szempontból több olyan sérülékeny pont van az épületben, amelyeken keresztül hőveszteség történhet. Így az e területen dolgozó szakemberek a következőket azonosították:

  • Falak – amelyek akár 35%-os hőveszteséget is közvetíthetnek;
  • Ablakok és ajtók – amelyeknél a hőveszteség aránya 25%-nak felel meg;
  • Padlók és pincék – amelyek vesztesége akár 15% is lehet;
  • Tetőtér és/vagy tetőzet – a meleg levegő felemelkedik, és ezeken a területeken akár 25-35% hő is elveszhet.

A hőveszteség csökkentésének biztonsága érdekében külön intézkedések végrehajtása javasolt a szakterületen dolgozó szakemberek segítségével.

Ezek egy része minimális nehézségi fok mellett saját kezűleg is megvalósítható:

  • Használjon vastag textil drapériát
  • légtelenítse a fűtőtesteket
  • szereljen párkányt a radiátorok fölé, hogy megakadályozza a meleg levegő ablakoknál való távozását
  • válasszon vezeték nélküli programozható termosztátot a hőközponthoz

A legjobb megoldás az épület hőszigetelése.

Az elmúlt 30 évben egyre pazarlóbbak lettünk: élelmiszer, víz, üzemanyag, energia… Elpazaroljuk a munkánkat és az erőfeszítéseinket, és ami a legfontosabb, a saját és a jövő nemzedékeinek idejét vesztegetjük! Hagyjuk abba a pazarlást! Először tájékozódj, majd cselekedj! Időt, pénzt, nyugalmat és elégedettséget nyerhet a jól végzett dolgokkal!

A Dolinex csapata, a Termax & Koph hőközpontok és kellékek egyedüli gyártója és forgalmazója.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.