Cum se cheltuiesc banii la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc

0

Articol disponibil în: Română

La începutul anului 2011, la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc a început o poveste cu iz penal care, deși persistă și în zilele noastre, nimeni nu pare să se autosesizeze și să vrea să deschidă o cercetare penală pe această temă.

Tavan UPU la un an după renovare
Tavan UPU la un an după renovare

În 2011 când partea de policlinică tocmai fusese dată în funcțiune la parterul clădirii, managerul spitalului dr. Demeter Ferenc și-a anunțat întregul colectiv că întregul spital va intra într-un proces amplu de modernizare și renovare și tot deranjul nu va dura mai mult de 6 luni. Concret, se viza construirea unui nou bloc operator modern, unei secții de oftalmologie și modernizarea secției ATI.
Evident, licitația a fost câștigată de o societate comerciala obișnuită să câștige lucrări la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, dar și pe la alte instituții publice harghitene.
La vremea respectivă, personalul medical era cel puțin confuz în privința a ceea ce se dorește să se facă, tavan-sali-operatie-2012dar managerii spitalului au realizat o adevărată campanie de promovare a necesității modernizării, astfel încât la începutul anului 2012 campania devenise de-a dreptul agresivă.
Considerând că această modernizare va afecta foarte mult actul medical, o serie de medici s-au opus demarării lucrărilor, cel mai vehement fiind fostul șef al Secției de Ortopedie care devenise astfel incomod pentru președintele Consiliului Județean Boroboly Csaba și mai ales pentru managerul Spitalului dr.Demeter Ferenc.
Cu toate acestea, lucrările au demarat în primăvara anului 2012 și ar fi trebuholul-spre-sala-de-operatiiit să se finalizeze cel târziu  în  decembrie, același an.
Depășirea termenelor de execuție au creat desigur probleme. De exemplu, partea de consolidare, pentru care se estimaseră 3 săptămâni s-a transformat în 5 luni. În toată această perioadă activitatea secțiilor de Ortopedie, Pediatrie și de Radiologie a fost puternic afectată, personalul medical fiind obligat să interneze și câte 8 copii și mamele acestora într-un salon, în condiții complet insalubre.
intrare-bloc-operator-2015Când s-a trecut cu ”munca” la secția ATI  aceasta a fost mutată la etajul III, la Cardiologie unde se află și în prezent. Desigur că nu pare nimeni deranjat de saloanele improprii desfășurării activității de terapie intensivă sau de nerespectarea circuitelor obligatorii și ale condițiilor de spitalizare a pacientului în astfel de secții. Surse din interiorul DSP ne spun că dacă s-ar efectua pe bune un control pentru infecțiile nosocomiale, spitalul ar trebui închis pe loc, dar interesele sunt uneori prea mari … Chiar aș vrea să am ocazia să iau un interviu cuiva din conducerea DSP în grupul sanitar situat vis-a-vis de sala de operații a secției de Ortopedie și să vedem cum acceptă DSP-ul așa ceva …
De asemenea, cei de la DSP nu știu că la sosirea anotimpului ploios, aceleași săli de operație erau supuse intemperiilor, existând medici care au afirmat că au fost nevoiți să mute mesele operative, cu pacienții deschiși pe ele, din calea picăturilor de apă.
Deși conducerea spitalului a fost informată constant despre aceste situații  care puneau în real pericol viața pacienților, nici până acum nu s-a întâmplat nimic. De asemenea despre aceste situații a fost informată și conducerea Consiliului Județean Harghita, dar din păcate tot nu s-a întâmplat nimic, de parcă ar fi o frăție penală între politicieni, conducerea spitalului și cei de la DSP.
Din ianuarie 2013 toate lucrările s-au oprit și așa au rămas pe motiv că nu mai sunt bani, că trebuiesc aduse modificări la proiect, că trebuie o instalație separată de aerisire sau că există dificultăți în achizițiile publice de diferite componente și materiale. Motivele erau oferite de directorul medical Vitos Attila pentru că cei de la Consiliul Județean au intrat în 2 ani de lipsă de comunicare cu personalul medical.

Noul bloc operator - aprilie 2015
Noul bloc operator – aprilie 2015

La data 10.11.2014, șefii de secție au adresat conducerii Consiliului Județean Harghita o scrisoare prin care s-a semnalat situația spitalului, solicitând o soluție urgentă. La aceasta, reprezentanții CJ au concluzionat că medicii nu apreciază eforturile făcute de conducerea CJ pentru modernizarea spitalului, că sunt nerecunoscători și că au folosit toate mijloacele pentru a bloca modernizarea spitalului.
De când a început marea renovare doar medicii de pe secții știu cu adevărat prin ce au trecut și cum s-au chinuit să efectueze intervenții chirurgicale, să rezolve urgențe, să facă internări prin praf, zgomot și resturi de construcție.
În cazul în care cei de la Consiliul Județean Harghita se încurcă în amănunte și spun că nu sunt bani, e bine ca lumea să știe că sunt bani să se mai construiască încă un spital de la zero, doar că prioritizarea fondurilor se face într-un mod foarte ciudat, de parcă cineva ar vrea să trimită banii județului spre anumite firme.
Oricum, subiectele ”ciudate” cu spitalul din Miercurea Ciuc sunt foarte ample și din păcate foarte multe, începând de la cel expus astăzi și până la achizițiile de materiale sanitare și medicamente. Nici modul feudal în care este condus acest spital nu îl prea înțelegem, dar ca cel mai uimiți suntem de modul în care oamenii din conducerea DSP își riscă libertatea …

Iosub Robert

PS: Mulțumim cadrelor medicale care au apelat la ajutorul publicației noastre.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy