Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Mi a teendő, ha túl magas a villany- és gázszámla (ANRE útmutató)

 

Az ANRE-Országos Energiaszabályozó Hatóság ellenőrzési akciókat indított a főbb villamosenergia- és földgázszolgáltatóknál a következő szempontok ellenőrzése érdekében:

-a villamos energia és a földgáz végső árának felső határára, valamint a számlázott fogyasztásra vonatkozó pontos, átlátható, világos és teljes körű tájékoztatást tartalmazó számla kiállítási kötelezettségének betartása a kompenzálás időtartamára;

-a fogyasztók számlákkal kapcsolatos panaszaira és a határidő túllépése esetén a kapcsolódó kompenzálás kifizetésére vonatkozó jogszabályi határidőn belüli megküldési kötelezettség betartása;

-szolgáltatóváltás esetén a végelszámolási nyilatkozattal járó számla kiállítási kötelezettség teljesítése és a törvényes határidőn belüli továbbítása a végső fogyasztóhoz.

Az ellenőrzött áramszolgáltatók a következők:

ELECTRICA FURNIZARE, EON ENERGIE ROMÂNIA, HIDROELECTRICA, ENEL ENERGIE, ENEL ENERGIE MUNTENIA, CEZ VÂNZARE, TINMAR ENERGY.

Az ellenőrzött földgázszolgáltatók a következők:

ENGIE ROMÂNIA, EON ENERGIE ROMÂNIA, ENEL ENERGIE, ENEL ENERGIE MUNTENIA, PREMIER ENERGY, ENERGIA GAS & POWER, GAZ VEST.

Hogyan kell eljárnia a végfelhasználónak, ha kérdései vannak a villany- és gázszámlázással kapcsolatban?

Azok a végső felhasználók, akiknek kétségeik vannak a villamosenergia- és gázszámlázással kapcsolatban, forduljanak a szóban forgó számlát kiállító szolgáltatóhoz, aki világos és könnyen érthető magyarázatot ad a számlaérték kiszámításának módjáról, különösen, ha nem a tényleges fogyasztás alapján számlázódik.

Amennyiben úgy ítéli meg, hogy a válasz nem adta meg a szükséges pontosításokat, a végső ügyfélnek lehetősége van az ANRE-hez vagy más, e tekintetben felelősséggel rendelkező intézményhez (például a Fogyasztóvédő Hivatalhoz- ANPC), akár a bírósághoz fordulni.

Az ANRE a következőket ajánlja a villamos energia/földgáz végső felhasználóinak:

– kössön fogyasztási szerződést a villamosenergia/földgázszolgáltatóval;

– ellenőrizze, hogy a számlázás a leolvasott óraállás (index) szerint történik-e;

– ellenőrizze a számlán azt az időszakot, amely alatt az óraleolvasást közölni kell a szolgáltatóval, hogy elkerülje a becsült fogyasztás számlázását, majd a kiegyenlítő számlázást;

– ne hagyja figyelmen kívül az energiaszolgáltató által a szerződéses feltételek módosítására, így különösen az árak/tarifák módosítására vonatkozó értesítéseket. Ha ezek a változtatások nem felelnek meg a szerződésben rögzített feltételeknek (fix ár meghatározott időtartamra), a végső felhasználónak joga van értesíteni az ANRE-t vagy más, e tekintetben felelősséggel rendelkező intézményt, akár a bíróságot is.

Lakossági felhasználó esetén, ha a kiegyenlítést követően az általa ezen felül befizetett összeg meghaladja a 100 lejt, úgy a szolgáltató köteles a vevő által kifizetett összeget a kiegyenlítő számla kiállításától számított 5 napon belül visszaküldeni. Az ezen összeg alatti összegek a következő számlákkal kerülnek levonásra.

Az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) továbbra is a végső fogyasztók rendelkezésére áll információkkal az energiapiacok liberalizációjáról, az áram- és földgázszolgáltató-váltás folyamatáról, valamint a villamos energia és földgáz számlázásáról a „Call-center” típusú telefonvonalakon keresztül, mely a 0374554265-ös (normál tarifa Orange hálózatban, minden hálózatból hívható) és a 0219782-es számon (normál tarifa a Telekom hálózatban, minden hálózatról hívható telefon) hívható.

A fogyasztók a szabályozási keret és a járulékos elsődleges jogszabályok megsértésével kapcsolatos kérdésekben is benyújthatnak petíciót a http://www.anre.ro/ro/contact/depunerea-unei-petitii  weboldalunkon elérhető Petíciók szakaszon keresztül.

ANRE/Országos Energiaszabályozó Hatóság

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.