Cupa Borsecului – Competiția și festivitatea de premiere (GALERIE FOTO)

0

Articol disponibil în: Română

Pe parcursul celor două zile de weekend, la Borsec s-a desfășurat cea de-a XII-a ediție a concursului de spint cu atelaje canine. Competiția a fost organizată de Asociația Sportivă Molnár, cu sprijinul directorului Romaqua Group Borsec, Štefan Dúdor, Asociația Off Road Club Borsec și Primăria Borsec. Vremea însorită și călduță pentru luna februarie a ținut cu participanții, dar și cu spectatorii care s-au adunat curioși să vadă spectacolul oferit mai ales de exemplarele canine de rasă, extrem de frumoase și bine îngrijite.

La start s-au prezentat 11 echipaje înscrise la diferite categorii din Borsec, Bălan, Siculeni, Sfântu Gheorghe, Cluj Napoca și Republica Moldova. Concurenții și câinii lor din rasele Husky Siberian, Malamut de Alaska, Câine de Groelanda și Samoyed au avut de înfruntat zăpada pe o lungime de aproximativ 4 km, traseul fiind considerat mediu ca dificultate.

Dacă pe parcursul competiției de sâmbătă competiția a decurs fără niciun incident, duminică după startul dat de către arbitrul Dănuț Bordanciuc, doi dintre participanți au trecut experiențe mai puțin plăcute. Concurentul care a reprezentat Republica Moldova a suferit o mică accidentare la piciorul stâng, pe fondul unei traume mai vechi. În schimb, unul dintre concurenții din Borsec, Mihai Schiller, a avut parte de ghinion. La scurt timp după ce a pornit pe traseu o talpă de la sanie a cedat și s-a rupt, iar musherul s-a văzut nevoit să abandoneze competiția.

Moca Dan din Cluj Napoca a fost concurentul care a participat la două categorii în cadrul aceleiași competiții și a reușit performanța de a urca pe prima treaptă a podiumului în amblele curse: Traseul a fost foarte bun, zăpada a fost mai bună decât mă așteptam, înghețată. În prima zi am rupt sania, am luat o sanie cu împrumut și am obținut timpi foarte buni. Prima dată am mersu cu doi câini cu Pipa și cu Max, și a doua oară cu trei câini, Pipa, Max și Maia. Anul acesta și acum doi ani am participat la toate concursurile din România inclusiv la Campionatul Mondial din Slovacia. Cam la fiecare concurs am fost pe podium. 

Câștigătorul locului I la categoria D2 a fost Don Paul Chetreanu care a participat alături de prietenii săi din rasa samoyed: De vreo șase ani particip la competiții și cam locul întâi am luat la toate concursurile la care am fost. Anul acesta am participat la toate concursurile naționale, mai putin la Tușnad, pentru că nu am reușit să ajung, iar de la anul vreau să organizez și în Beliș (jud. Cluj). 

Concurentul din Bălan, Grosu Constantin a format o echipă bună cu câinii din diferite rase, împreună obținând locul întâi: Am participat la categoria C2, care înseamnă trei, patru câini din rasa Malamut de Alaska, Câine de Groelanda și Samoyed. Este o categorie mixtă. Traseul a fost bun, nu foarte greu, din păcate zăpada a pus multe probleme concurenților pentru că a avut un strat de gheață deasupra, iar în a doua parte a concursului a devenit prea moale iar malamuții, groelandezii și samoyezii sunt câinii cei mai grei dintre rasele nordice și s-au afundat în zăpadă. Nordicii după vârsta de 1 an, ca și toți câinii de talie mare mănâncă o dată pe zi. Noi le dăm iarna hrană pentru câini sportivi. Este o hrană uscată specială ce conține un nivel de proteină mai mare decât de obicei. Câinii fac parte din familie și le dedicăm timp în primul rând lor. Acesta este un hobby și este foarte costisitor, implică foarte mult timp și pasiune.

Cu piciorul suferind, Covali Alexandru din Chișinău, înscris la categoria D1 a ocupat locul III pe podium: A fost cam greu pentru că zăpada e cam înghețată. Eu am suferit un traumatism cu vreo trei zile înainte și am venit totuși așa, chiar dacă m-a durut foarte tare. Am mai participal la concursuri de iarnă și de vară în Ungaria, voi participa la concursurile din Ucraina și sper să revin aici în România, pentru că mie îmi place foarte mult aici. 

Molnár Sándor, cel care organizat evenimentul, a urcat pe podium pe locul II: Am participat la toate competițiile naționale, organizate la Bistrița Năsăud, Tihuța, Băile Tușnad, Ciumani și inclusiv Borsec. Consider că cea mai mare performanță a fost participarea la Campionatul Mondial, organizat în 2010 în Slovacia, unde am concurat alături de doi câini din rasa husky siberian, la categoria D1.

Până în prezent, musherul din Borsec se mândrește cu aproximativ 50 de premii și diplome obținute la diferite concursuri. Inedit este faptul că și fiica sa de 15 ani, Bernadette Molnar a participat la concurs și a obținut locul IV la categoria D1. Tânăra a urcat prima dată pe sania trasă de câini la vârsta de 12 ani, învățată de tatăl său, iar de aproape 4 ani participă la fiecare concurs care se organizează.

În Harghita, sunt doar 3 femei musher, Bernadette Molnar din Borsec, Tikosi Emoke Kincso din Sfântu Gheorghe, și încă o tânără din Ciumani.

Viorela Gherasim

*

Câte ceva despre câinii arctici prezenți în concursul organizat la Borsec:

Husky Siberian este un câine de talie medie, cu blana deasă și dublă. Originar din Siberia, acest câine este agil, alert, inteligent și prietenos. Durata medie de viață a câinelui este de 12 – 15 ani, cântărește între 20 – 27 de kg, iar înălțimea ajunge la 54 – 60 de cm. Culorile sunt variate: alb, negru, negru cu pete de foc, arămiu, samur, stropit, negru cu alb, gri, maroniu, argintiu, roșcat. Câinele husky are un temperament alert, extravertit, inteligent, prietenos, blând.

Malamutul de Alaska este una din rasele canine cele mai vechi și mai pure din punct de vedere genetic pe linia descendenței din lupul ancestral. Media de viață a unui câine malamut de Alaska este de 10-12 ani, cântărește între 36 și 40 de kg, înălțimea variază între 60 și 66 de cm. Culorile variază și ele de la maro cu alb, gri și alb, negru cu alb, roșu și alb, iar temperamentul este demn, afectuos, loial, devotat, jucăuș, prietenos.

Rasa Samoyed face parte din familia câinilor Spitz, care mai poartă denumirea de „câini primitivi”, cu trimitere la originea foarte veche și puritatea tiparului genetic. Arealul de origine este Siberia. Durata medie de viată este între 12 – 13 ani, cântărește între 20 – 30 kg și cu o înălțime între 53 – 60 de cm. Culorile variază între alb și crem. Ca temperament este vioi, încăpățânat, alert, sociabil, jucăuș, prietenos.

Câinele de Groelanda este considerat a fi una dintre cele mai vechi rase de câini din lume și este folosit de către populația indigenă din Groenlanda la sanie și la vânătoarea de foci și urși polari. o greutate între 30 – 32 kg și o înălțime cuprinsă între 58 – 68 de cm. Culorile variază de la alb, negru la gri. Are un temperament îndrăzneț, loial, energic, independent, gălăgios, prietenos.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy