Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Dacian Ciolos konkrét megoldásokat javasol Hargita és Kovászna megye problémáira

 

Március 14-én, csütörtökön Dacian Cioloș volt miniszterelnök Csíkszeredában mutatta be az USR- PLUS Szövetség EP választási terveit.

A politikus legutoljára 2018 októberében volt Hargita megyében, aláírásgyűjtésen az Oameni noi in politică kezdeményezés számára. Akkor Dacian Cioloș szóba állt a régió gazdasági szereplőivel, a vállalkozókkal és a helyi termelőkkel a medve okozta károkról, de az emberek óhajtotta változásokról is. Dacian Cioloș jelenléte nem volt Borboly Csaba megyei tanácselnök kedvére, tekintve, hogy a magyarok szimpatizálnak Cioloș- al és egy alternatívát látnak benne a jelenlegi politikai osztállyal szemben.

A mostani látogatásnak lényegében ugyanaz volt a célja, a politikus úgy nyilatkozott, hogy bár összegyűlt a szükséges 200.000 aláírás, fontosnak tartotta közvetlen kapcsolatba lépni a Hargita és Kovászna megyei lakosokkal. A két megyére vonatkozóan a politikus kiemelte: „a két megye hasonló, specifikus problémákkal néz szembe.”

A Plus elnöke, Dacian Cioloș szerint ezeket a problémákat csak választási kampányok idején vannak monitorozva. Cioloș tudatában van annak, hogy emiatt „a két megye lakossága nem biztos abban, hogy a román államvalóban odafigyel a régió gondjaira.” Dacian Cioloș szeretne ezen változtatni és az USR- PLUS 2020 Szövetséget javasolja a májusi EP választásokra. Ugyanakkor az ország első három nagy politikai formációjává válást tűzte ki célul.

Látogatásai során szeretné a két megye problémáit feltárni, mert valóban érdekelt a régió gondjainak megoldásában, nemcsak beszéd szintjén. A PLUS elnöke szerint céljuk nem csupán a választások megnyerése, hanem alternatívát nyújtani egy valós változás érdekében.

Hargita megye számára a főmegoldás a befektetések ösztönzése, amihez az infrastruktúra fejlesztése elengedhetetlen. Ebben a tekintetben így nyilatkozott: „A Iași- Marosvásárhely autópálya létfontosságú szerepet játszik, teljes mértékű támogatást és elsőbbséget, mert az autópálya megépítése erőteljes előnyt biztosít a régiónak.”

Dacian Cioloș válaszolt a sajtó román- magyar kapcsolatokra és az autonómiára vonatkozóan feltett kérdéseire is: „Ha a régió problémáit csak az identitás, a nyelv és a kultúra szemszögéből nézzük, nem látunk valós képet. Ezeket a kérdéseket a gazdasági fejlődés összefüggésében kell megvitatni, mivel a szegénységet, a beruházásokat és a munkahelyhiányt nem oldja meg az etnikai kérdések kezelése, különösen, ha egyoldalúan kezelik őket.”

Cioloş szerint: „A két megye problémái csak akkor oldhatók meg, ha a magyarok és a románok problémái, amelyek sok esetben ugyanazok, egyformán megoldódnak. Ezért az autonómia nem a régió problémáinak megoldása, hanem a gazdasági fejlődés és az életszínvonal javítása. De ehhez meg kell teremteni a szükséges feltételeket. ”

PLUS elnök március 15-én küldött egy üzenetet a romániai magyaroknak. Dacian Cioloş üdvözölte a romániai magyar közösséget, amelynek „fontos ünnep” a Március 15-e, és azt kívánta, hogy az 1848-1849-es forradalom eredeti szellemében ünnepeljék az eseményt. Úgy véli, hogy azok, akik a forradalmat a szabadság, az egyenlőség és a testvériség szellemében indították el, azt akarták volna, hogy ezek a fogalmak az örökkévalóságra meg legyenek határozva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.