Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Friss: A maszk viselésének kötelezettsége nyílt térben törvénytelen. Az Arafat által kiszabott intézkedést a bíróság törölte

Foto: Unica.ro

A bukaresti fellebbviteli bíróság ítéletet hirdetett a konstancai ügyvéd által a sürgősségi helyzetekkel foglalkozó minisztérium (DSU) ellen benyújtott kereset tárgyában, a maszkok szabadtéren való viselésének kötelezettségére vonatkozóan. A fellebbviteli bíróság úgy ítélte meg, hogy a maszk nyílt térben történő viselésének kötelezettségével kapcsolatos cikk jogellenes – tájékoztat a focuspress.ro.

Minodora Ion ügyvéd felkérte az említett intézményt, hogy büntetőjogi szankció terhe alatt bocsássa a bíróság rendelkezésére a teljes dokumentumot, amellyel Konstancát utolsó két alkalommal karanténra ítélték. Az ügyvéd szerint, ha a bíróság egyetért vele, precedenst teremtenek, és a DSU és más intézmények már nem lesznek képesek arra kényszeríteni a lakosságot, hogy szabad térben maszkot viseljenek.

„Keresetet nyújtottam be a Sürgősségi Esetek Országos Felügyelősége- DSU ellen, és megtámadtam az utolsó rendelet 4. cikkének 15. pontját, amely előírja a maszk viselésének kötelezettségét a nyílt terekben. December 21-én volt tárgyalás, a DSU- nak be kellett nyújtania az összes dokumentációt, amely a karantén elrendelése, illetve a konstancai karantén meghosszabbítása mögött áll. A bíróság a DSU-t bírósági bírság terhe alatt kötelezte a dokumentáció bemutatására. Raed Arafat hivatkozott néhány jogi szövegre, a 2020. május 15-i 55. törvényre stb., de egyikük sem említette kifejezetten a maszk viselésének kötelezettségét nyílt térben. Nem mást támadtam ezekből a rendeletkeből, hanem szigorúan ezt a rendelkezést “, nyilatkozta a Focus Press-nek Minodora Ion ügyvéd.

Megjegyzendő, hogy a keresetet a múlt héten nyújtották be, az első tárgyalást 21-re tűzték ki, és december 23-án a bíróságnak döntést kellene hoznia, vagy halasztást kérnie.

December 23-án, szerdán 17:00 óra körül a bukaresti ítélőtábla elismerte Minodora Ion keresetét és a DSU kinti maszkviselésre vonatkozó rendelete 4-es cikkének 15-ös pontját törvényen kívül helyezte. Az ítélet nem jogerős, a DSU- nak 2 nap áll rendelkezésre a fellebbezés benyújtására.

Meg kell jegyezni, hogy ha a bíróság döntése végleges marad, akkor ez országos szinten hatályba lép, és ha a maszkot a nyílt terekben már nem kötelező viselni, ez nem jelenti azt, hogy a maszkot nem hordhatják azok, akik szeretnék.

dolinex


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük