Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Miért igazságos a bíróság döntése a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum ügyében?

 

Románia Legfelsőbb Bírósága megsemmisítette a marosvásárhelyi „II. Rákóczi Ferenc” Római-Katolikus Teológiai Líceum újraalakításáról szóló miniszteri rendeleteket. Vagyis a Római-Katolikus Teológiai Líceum létrehozását semmisnek nyilvánította a Legfelsőbb Bíróság.

Miért került ide, és mit fognak csinálni a gyerekek, a tanárok, a szülők? Minden nagyon egyszerű.

Azért jutottak ide, mert ezt az iskolát nem gyerekeknek hozták létre, hanem szavazatok miatt. Sajnos úgy tűnik, hogy az RMDSZ képviselői sohasem a tanulók érdekét, hanem csak a saját választási érdekeiket követték, a román politika elveit alkalmazva: hadd látszodjon úgy, hogy ők is csinálnak valamit, bár egyértelmű volt, hogy ennek semmi értelme. Pontosabban, az oktatási egység nem a törvény betartásával, hanem politikai hatalommal jött létre, megkerülve azokat a szakaszokat, amelyeken keresztül a többi romániai iskola létrejött. Az a tény, hogy a magyarok szavazatait elzálogosították a kormány politikai többségének segítségére, lehetővé tette az RMDSZ számára, hogy megjátssza az iskola létrehozását, és az eredmény mára katasztrofális. Ilyen, amikor a politika beleavatkozik az oktatásba.

Ami megmagyarázhatatlan az RMDSZ vezetői részéről, hogy miért nem hagyják abba a hazudozását a magyaroknak és ezt az iskolákkal való olcsó cirkuszt. Az RMDSZ vezetők egyrészt magyar tannyelvű vagy vallásos-katolikus jellegű iskolákkal dicsekszenek, másrészt gyermekeiket román tannyelvű, majd a legjobb román iskolákban taníttatják.

Szörnyű, ami ezzel az iskolával történt. A romániai magyarság megcsúfolása. A csúcs, hogy mindezt ilyen rosszul a romániai magyarság képviselői gondolták ki. Ha a törvényes lépéseket követték volna, és a politikum nem avatkozik be ennek az iskolának a létrehozásába, akkor minden rendben lett volna, az iskola legálisan működött volna, de a szavazatok utáni rohanásban a politikusok mindent elrontottak.

Ha az RMDSZ-esek komolyak lennének, kirúgnák azokat, akik vétkesek a marosvásárhelyi „II. Rakóczi Ferenc ”Római Katolikus Teológiai Líceumban kialakult helyzet miatt, de mivel a román pártokhoz hasonlóan komolytalanok, elsiklanak a dolgok felett, és abban reménykednek, hogy a következő választásokig minden elfelejtődik.

Iosub Robert
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.