Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Miért jönnek- mennek a magyar szolgálatok Romániában? Asztalos Imre a Román Hírszerző Szolgálat első igazgatója

 

Asztalos Imre- tudják ki ő? Nos, Virgil Măgureanu úr, a Román Hírszerző Szolgálat első vezetőjének születési és valódi neve. Miért járkálnak vidáman a magyar szolgálatok Romániában? Hmmm… Még csodálkozzak, hogy a magyar hírszerző szolgálatok kedvükre tettek Romániában magas rangú politikusokat kerítve hálójukba, üzleteket megkaparintva és olyan pártokat alapítva, amelyeknek hosszú távú célja Románia feldarabolása?! ’97 óta sokat változott a SRI, de hány Măgureanuhoz és a magyar szolgálatokhoz hű konzerv maradhatott? Most személyem, ilyen vagy olyan módon történő eltávolítása foglalkoztatja őket… de ez csak a kezdet! Mi tagadás, még hozzá lehet férni a polóniumhoz. Sok sikert fiúk…- a megjegyzés szerzője Alexandru Cumpănașu, a CNMR elnöke.

Virgil Măgureanu 1941 március 19-én született a Szatmár megyei Hadadgyőrteleken, születésekor Asztalos Imrének hívták. A Bukaresti Egyetem filozófia karának hallgatója volt 1964- 1969 között, 1978-ban megszerezte a politikai tudományok doktora címet. Az egyetem elvégzése után a Ștefan Gheorghiu Társadalomtudományi Egyetemen volt pszicho-szociológia oktató (1969- 1989). Ion Mihai Pacepa tábornok állítása szerint 1972 februárjában lett a belföldi szekuritate kollaboránsa, majd századosi rangot és „Mihăila Mihai” konspiratív nevet kapott. 1978-ban az Akadémia tanári posztot ajánlott fel és Măgureanu-t tartalékba helyezték, de továbbra is kollaboráns volt. Feladata volt az Akadémiába küldeni fedett ügynökeit. Összekötő tisztje volt Nicolae Ceaușescu generális volt, a diktátor testvére, aki „Nicu Călin” fedőnéven szerepelt.

1989-ben kényszerlakhelyre került Focșani-ba, muzeográfusként alkalmazták a Vrancea Megyei Múzeumnál. 1989 december- 1990 március időszakban a CFSN és a CPUN tagja, 1989 december 25-én részt vett a Ceaușescu házaspár Târgoviște- i tárgyalásán.

1990 március 26-án, a 181-es dekrétum Virgil Măgureanu-t kinevezte a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatójává, ezt a tisztséget 1997 április 25-i lemondásáig töltötte be. Ezzel párhuzamosan 1994-től jelen pillanatig szociológiát oktat a Bukaresti Egyetem szociológia tanszékén.

Forrás: Wikipédia
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.