Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Jelentős hatású döntés! Az EU betilthatja a nemek közötti bérszakadék titkosítását

 

 

  • Az Unióban a nők átlagosan 13%-kal keresnek kevesebbet, mint a férfiak, akik ugyanazt a munkahelyet foglalják el
  • A bérek többé nem lesznek titkosak: a munkavállalóknak joguk lesz tájékoztatást kapni a munkakörükhöz tartozó bérekről
  • Szankcióknak néznek elébe a jogszabályt be nem tartó munkáltatók
  • A vállalatoknak lépéseket kell tenniük, ha a nemek közötti bérszakadék meghaladja az 5%-ot

Az új jogszabály előírja az Unióban működő vállalatoknak, hogy hasznos információkat tárjanak az alkalmazottak elé a fizetések összehasonlítása és a nemek közötti bérszakadék feltárása érdekében.

Az Európai Parlament plenáris ülésén 427 igen szavazattal, 79 nem szavazattal és 76 tartózkodás mellett fogadta el az új szabályokat. Így a javadalmazási szintet összehasonlító fizetési struktúrákat nemi semlegességgel kell jellemezni, mind az alapul szolgáló kritériumok, mind az értékelési és munkakör-besorolási rendszerek tekintetében. Az álláshirdetéseknek és a munkaköröknek szintén semlegesnek kell lenniük nemi szempontból, és a toborzási folyamatokat megkülönböztetéstől mentesen kell lefolytatni.

Ahol a javadalmazási összehasonlítások legalább 5%-os nemek közötti bérszakadékot jeleznek, a munkaadóknak a munkavállalók képviselőivel együtt kell értékelniük a béreket. A tagállamoknak hatékony, arányos és visszatartó erejű szankciókat, például pénzbírságot kell életbe léptetniük a szabályokat megszegő munkáltatókkal szemben. Az a munkavállaló, aki a szabályok megsértése miatt kárt szenvedett, jogosult kártérítést kérni. Először került az új szabályok hatálya alá a többszörös diszkrimináció és a nem bináris személyek jogai.

A szabályok előírják, hogy a munkavállalók és a munkavállalók képviselői jogosultak egyértelmű és teljes körű tájékoztatást kapni az egyéni és átlagos bérszintekről, nemek szerinti bontásban. A bértitok tilos lesz, mivel nem lehetnek olyan szerződéses záradékok, amelyek megakadályozzák a munkavállalókat abban, hogy felfedjék fizetésüket, vagy információt kérjenek a munkavállalók azonos vagy más fizetési kategóriáiról.

A javadalmazással kapcsolatos kérdésekben a bizonyítási teher a munkavállalóról a munkáltatóra száll át. Ha a munkavállaló úgy ítéli meg, hogy az egyenlő bérezés elvét nem alkalmazták, és bírósághoz fordul, az országos törvénykezésnek köteleznie kell a munkáltatót annak bizonyítására, hogy nem történt megkülönböztetés.

A Tanácsnak hivatalosan jóvá kell hagynia a megállapodást, mielőtt a szöveget aláírják és közzéteszik az Európai Unió Hivatalos Lapjában. Az új szabályok kihirdetésük után húsz nappal lépnek hatályba.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.