Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Jogerős ítélet Mezei János, az Erdélyi Magyar Szövetség elnöke ügyében – három év börtönbüntetés

Január 13-án, pénteken egy hír rázta meg a romániai és a budapesti magyar politikusokat.

Az Erdélyi Magyar Szövetség elnökét, Mezei Jánost, a Hargita megyei Gyergyószentmiklós megyei jogú város volt polgármesterét a Marosvásárhelyi Táblabíróság jogerősen három év börtönbüntetésre ítélte, négy évre felfüggesztve, és öt évig nem indulhat választásokon és nem láthat el végrehajtói szerepet állami intézményben.

Az ítélet válasz a DNA által 2015-ben megnyitott vádiratra, amelyben hivatali visszaélés, sikkasztásra való felbujtás és zsarolás miatt vádolták meg.

A szóban forgó személy elítélése megnyitja az utat az EMSZ-en belül a hatalmi harcokra, Mezei János a párton belül, de a magyar közösségen belül is megosztó személyiség. Teljesítménye miatt a politikai formáció vezetői közül néhányan kiszálltak a szövetségből, erre a bírósági döntésre várva, amely lezár egy nehéz folyamatot.

Elítélése probléma a magyar politikai paletta egy részének, amely feltétel nélkül támogatta őt, de megkönnyebbülés egy másik magyar kormánycsapat számára is, amely a Magyar Szövetségen belül érvényesíteni tudja majd érdekeit.

Nyilvánvaló, hogy mindkét fél egyetért majd abban a nyilvános retorikában, amelyet a diszkrimináció eszméjére és Mezei János elítélésének etnikai szubsztrátumára összpontosítva hangoztatnak a közösségi térben, hogy a hazánkban élő magyarokat továbbra is manipulálják a valósággal kapcsolatban. A Hargita megyeiek és azon túliak azonban nagyon jól ismerik Gyergyószentmiklós realitását, azt, hogy Mezei János idejében hogyan intézték a közügyeket ezen a településen, és náluk ez a retorika nem lesz sikeres.

A Mezei János ügyében hozott döntés emlékeztető hazánk politikai osztályának- etnikai hovatartozástól függetlenül- akiknek meg kell érteniük, hogy az igazságszolgáltatás továbbra is működik, a politikusok minden csapása ellenére, akik igyekeztek csendben lopni, anélkül, hogy félnének attól, hogy elkapják és elítélik őket.

Mi is, és Önök is ismernek még egy Hargita megyei magyar politikust, aki izgatottan várja a bíróság döntését, és akit elgondolkodtatott a Mezei János ügyében hozott döntés.

I.R.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.