Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Megkérdőjelezhető döntések meritokráciáról és közpénzekről a kórházban

 

Hargita Megye Tanácsa legutóbbi ülésén ismét megszavazott egy határozatot, amely szerint a Csíkszeredai Megyei Kórház saját forrásból biztosítja az egészségügyi és szakszemélyzet havi anyagi stimulensét. Ha eddig a havi ösztönzésre szánt összeget helyi tanácshatározattal hagyták jóvá a Megyei Tanács forrásaiból, ezúttal úgy tűnik, hogy a megye pénz nélkül maradt. Így a stimulens folyósításának kérdése a kórház térfelébe került, amelynek szabad keze vannak annak odaítélésében, ha rendelkezik a szükséges forrásokkal.

Nehéz megérteni annak, aki tudja hogyan működik egy kórház, és mi a fő feladata a Hargita Megyei Tanács hitelkoordinátorának, de nem kell elmondanunk, hogyan kell működnie egy kórháznak, és hogyan működik valójában, mert ezt mindenki maga is láthatja.

Fontos megjegyezni, hogy a stimulenst havonta változó számú személy kapja, akiknek közvetlenül részt kell venniük az orvosi tevékenységben. A stimulens kedvezményezettjeinek döntő többsége azonban ebben a hónapban munkások, jogászok, közgazdászok, informatikusok, kevesebb mint 10% az orvos és ápolónő.

Távol álljon tőlünk, hogy egy-egy szakmát diszkrimináljunk, de hogy ne ismétlődjön meg a szemészeti osztály horror forgatókönyve, jó lenne orvosokba és nővérekbe fektetni, főleg, hogy tudjuk, milyen nehéz behozni az orvosokat egy olyan megyébe, mint Hargita, ahol a politikai osztályt jobban érdeklik a szavazatok, mint a szakemberek vonzása.

Bár a tanácsülésen Borboly Csabától kértek felvilágosítást ezen stimulensek finanszírozási forrásairól, Hargita Megye Tanácsának elnöke megörvendeztetett bennünket azon képességével, hogy ne válaszoljon egy kínos kérdésre.

A tanácstagok tudatlanságban szavaztak? Nem közérdekű-e ezeknek a korántsem csekély összegeknek a forrása, minden gyanú eloszlatása érdekében?

Sajnos úgy tűnik, hogy a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége szintjén a döntési átláthatóság hiánya a jelszó: ahogy hónapok óta, mióta a kellemetlenkedő baktérium a szemészeti osztályon problémákat okozott, nincs bűnös vagy nem tudunk részleteket a megismétlődést megelőző intézkedésekről, meggyőződésem, hogy a fent bemutatott, kórházi vezetés által hozott döntésre sem lesz reakció.

Sajnos a döntően politikai szempontok alapján történő kinevezések oda vezettek, hogy a kórház megrekedt az időben, és senki, aki vezetői elképzelésekkel rendelkezik nem tudta fejleszteni az egészségügyi egységet. Más megyéket nézve, a magánszektorból sok pénzt vonzanak a kórházak, míg Hargita megyében kinyújtott kézzel várják a közpénzt vagy a betegek pénzét, de ez nem a mi döntésünk, hanem a szavazóké, akik erre szavaztak, és ezt kapták.

I.R.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.