Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Fontos döntések születtek az infrastruktúra-fejlesztéssel kapcsolatban Csíkszereda Önkormányzati Tanácsának október 28-i ülésén

Infrastruktúrafejlesztéssel kapcsolatos fontos döntéseket hozott október 28-i ülésén Csíkszereda önkormányzati testülete. A helyi tanács két fontos beruházás beavatkozási dokumentációját, illetve megvalósíthatósági tanulmányát fogadta el, de döntöttek Csíkszereda általános városrendezési tervének meghosszabbításáról is. Az októberi ülés ugyanakkor a városvezetés félidős munkája rövid összegzésének is teret adott.

fotó: Csíkszereda Polgármesteri Hivatala

 

„A mai napig két éve dolgozunk együtt, és az előttünk álló problémákon és nehézségeken túl sok sikertörténetünk van. Köszönet érte!” – mondta napirend előtti beszédében Korodi Attila polgármester.

Mandátuma feléhez közeledve a polgármester több mérföldkövet is kiemelt beszámolójában, amely nem foglalja össze a teljes munkát, inkább rávilágít arra, hogy a régiek mellett mennyi új feladatot vállalt az önkormányzat.

„Jelen pillanatban 235 millió lej értékben valósítunk meg uniós projekteket, amelyhez hozzáadódik még egy 37 millió PNDL-s pályázati keret. 180 millió lej értékben nyújtottunk be új pályázatokat az Európai Unióhoz és a Norvég Alaphoz, illetve 15 millió lej értékben a Környezetvédelmi Alaphoz. A Saligny programban 43 millió lej értékben nyertünk támogatást útépítésre és -felújításra, még elbírálás alatt van egy 23 millió értékű csomag gázhálózatfejlesztésre” foglalta össze a polgármester, hozzátéve, hogy Csíkszeredában először van részvételi költségvetés, és először pályázik a város elektromos autótöltő állomásokra.

„A sportingatlanokat egy erre a célra létrehozott cég kezeli, gazdaságfejlesztési stratégia készült, működik a Helyi rendőrség, ennek eredménye pedig már látható. Sporttámogatásra háromszor, míg kulturális programokra, valamint útkarbantartásra és a közvilágítás felújítására több mint kétszer annyit fordít a város, mint 2019-ben. 14 országos, nagyszabású eseménynek ad helyet Csíkszereda. Mindazt pedig, ami a Városházán, a városban zajlik több kommunikációs csatornán is igyekszünk megosztani”, mondta továbbá a polgármester.

Az októberi ülés egyik legfontosabb döntése a csibai övezet szennyvízhálózatának bővítését célzó beruházás megvalósíthatósági tanulmányának jóváhagyása. Ez a városrész is része volt a Regionális Operatív Program környezetvédelmi tengelyéből finanszírozott óriásprojektnek, melyre a Harvíz Rt. 200 millió értékű támogatást kért. Végül ez az övezet nem maradhatott a pályázat része, így most más forrásból, az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR) igyekszik ezt a problémát a város megoldani. Az Aqua Canal Design Kft. által készített megvalósíthatósági tanulmány szerint a beruházás értéke 19,8 millió lej, amely 14,8 km hálózat kiépítését és közel 300 bekötést foglal magába. A tanulmány elfogadását követően jövő hónap elején be is nyújtják a pályázatot.

A képviselők elfogadták a Hajnal, Akác és Gyár utcák felújítására vonatkozó beavatkozási dokumentációt is, melyet a Proiect Consulting Kft. készített. A terv az esővízelvezető hálózat kiépítését, közel 3000 méter útszakasz aszfaltozását, járdák kialakítását, a közvilágítás felújítását és az Akác és a Hajnal utcák kereszteződésénél egy körforgalom kialakítását foglalja magába. A beruházás összértéke 29,8 millió lej, ebből a helyi költségvetést közel 8,7 millió lej terheli.

Szintén napirenden szerepelt Csíkszereda általános városrendezési tervének, valamint a kapcsolódó Helyi szabályzó aktualizálásának kezdeményezésére és érvényességi idejének meghosszabbítására vonatkozó határozattervezet is. A 2012-ben jóváhagyott, majd 2017–2018 között felfüggesztett, és 2018-ban újra jóváhagyott általános városrendezési terv jövő hónapban lejár. A tervezet elfogadásával – a törvény értelmében – további 10 évre hosszabbították meg az érvényességét, de időközben elkezdődik az új terv előkészítése is. Területrendezési és várostervezési dokumentációk elkészítésére, aktualizálására májusban nyújtott be pályázatot a város az Országos Helyreállítási Alaphoz.

  • Csíkszereda Városháza sajtóirodája által nyújtott információk

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.