Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

500 csíkszentdomokosi személy máris felajánlott szállást a zarándokoknak

 

Hargita Megye Tanácsának székhelyén február 28-án megtartották Ferenc Pápa csíksomlyói látogatásával kapcsolatos második sajtótájékoztatót. Tekintettel az esemény összetettségére, a szervező csapathoz csatlakozott dr. Bodó Márta, Oláh Zoltán kanonok, Szőcs Csaba és Veres Stelian papok, sajtófelelősök. A sajtótájékoztatón jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Magyarország Csíkszeredai Konzulátusának képviselői.

Március elsejétől kezdődik a regisztráció a pápalátogatásra a pontifex.ro oldalon. Csoportosan vagy egyénileg lehet regisztrálni március 30-ig. A regisztráció során előnyben részesülnek a csoportok. A szervezők remélik, hogy március 31-én már világos képet alkothatnak a Csíksomlyóra érkezők számáról. Ha szükséges meghosszabbítják az online regisztráció időszakát. Akik regisztrálnak, visszaigazoló e-mailt kapnak, a logisztikai lépések megtörténte után vonalkóddal ellátott belépőjegyeket adnak ki. Egy jegy egyszeri belépésre jogosít fel. Az eseményre készült bannert is bemutatták.

Önkénteseket toboroznak

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte a regisztrációs folyamat fontosságát Ferenc Pápa látogatásának jó szervezése érdekében. A zarándokok megfelelő elszállásolása érdekében a térség legnagyobb kalákájára kerül sor, a május 31- június1 közötti időszakra, amikor a megyenapok is zajlanak, hatalmas, változatos program van kilátásban. Az előző sajtótájékoztatón Tánczos Barna szenátor elmondta, hogy felhívást intéztek a önkormányzatok, a helyi lakosok felé a zarándokok elszállásolására nézve, ugyanis az összes szálláshelyet már lefoglalták. Számos önkormányzat, cég és magánszemély reagált a felhívásra.

A megyei tanács elnöke példaként hozta fel Csíkszentdomokost, ahol már 500 ember ajánlkozott a zarándokok befogadására. Egy csíkszeredai cég pedig parkolóját ajánlotta fel.

„Nagyon szeretnénk, hogy az esemény alkalmából minél több személy népviseletben jelenne meg”, mondta Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsa idén is hirdet pályázatot népviseleti ruhák beszerzésére, a megyeelnök a helyi önkormányzatokat is bíztatta hasonló pályázatok szervezésére.

„Szívesen fogadjuk az ötleteket, javaslatokat, ha bárkinek építő jellegű észrevétele van a pápalátogatással, megyenapokkal kapcsolatosan, az írjon az info@hargitamegye.ro címre”- kéri a megyeitanács-elnök.

Annak érdekében, hogy a rendezvényt a lehető leghatékonyabban megszervezzük, az önkénteseket is toborozunk, a jelentkezéseket a Csobot Györgydeák Szabolcshoz, az önkéntes csapat koordinátorához lehet benyújtani, a +40749 059 459 telefonszámon vagy a  csobot.szabolcs@gmail.com e-mail címen.

Hasznos információk

A helyi önkormányzat és a szervezők ragaszkodnak ahhoz, hogy ne személygépkocsival menjünk Csíksomlyóra. A városnak nincs elég parkolóhelye, a személygépkocsival való megközelítés május 31-től korlátozott lesz. Információink szerint Június 1-jén csak a különleges engedéllyel rendelkező személygépkocsik mehetnek be Csíkszeredába.

A szertartás latin nyelven folyik majd, az éneklés magyarul történik, a pápa olaszul fog misézni, magyarra és románra vagy angolra lesz fordítás. A kivetítőkön feliratozás is lesz. A TVR1 élőben közvetíti az eseményt, ezzel is elősegítve, hogy minél nagyobb számú hívő csatlakozhasson a szertartáshoz. Mobiltelefonokon, különböző frekvenciákon és nyelveken is hallgatható lesz a liturgia.

A sajtótájékoztató megtekinthető a következő linken:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/325785431378440/

 

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.