Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Delgaz Grid: 10 biztonsági szabály a lakástüzek megakadályozására

A Vészhelyzeti Főfelügyelőség (IGSU) statisztikája szerint a tavaly keletkezett tüzek több mint 25% -át nem megfelelő elektromos berendezések okozták (alulméretezettek, túlterheltek, hibásak vagy rögtönzöttek). A tűzesetek előfordulása a hideg évszakban növekszik a fűtőkészülékek nem megfelelő használata vagy “kézműves” fűtési források (például radiátorok vagy rögtönzött kályhák) miatt.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy kívánatos az ilyen események megelőzése, nem pedig azok hatásainak megszüntetése. Az információkon alapuló megelőző megközelítés, amely időben felismeri a tragédiák lehetséges okait és kiküszöböli azokat, megvédhet minket a veszélyektől.

A Delgaz Grid szakemberei javasolják legalább tíz szabály betartását a drámai következményekkel járó események elkerülése érdekében:

-ne használjon rögtönzött elektromos berendezéseket;

-ne működtessen több nagy teljesítményű háztartási fogyasztót ugyanazon aljzatból (áramkörből);

-csak a ház elektromos paneljére kalibrált biztosítékokat használjon;

-a háztartási villamos hálózatot csak az energia szolgáltató jóváhagyásával és csak erre felhatalmazott személyzet változtathatja meg;

-erre felhatalmazott személlyel végeztesse el a villanyhálózat időszakos ellenőrzését;

-rendszeresen ellenőrizze az elektromos készülékek csatlakozó vezetékeit, és kopás után cserélje ki őket;

-az elektromos készülékek kiegészítésekor vagy teljesítményük növelésekor meghatalmazott személyzet útján győződjön meg arról, hogy a meglévő villanyhálózat képes-e átvállalni a további felhasználást;

-az elektromos készülékeket nedves környezettől távol helyezze el és használja; a legtöbb elektromos baleset a víz közelében lévő vagy azzal érintkező villamos energia használatából adódik;

-a háztartási készülékeket telepítse és használja a gyártó által kiadott használati utasításban foglaltak szerint;

-ne használjon nem engedélyezett elektromos készülékeket.

A beltéri villanyhálózat a fogyasztók tulajdonát képezi, felelősségük a megfelelő használat, az esetleges hibák ellenőrzése és orvoslása szakemberek segítségével. Egy látszólag kisebb hiányosság (laza érintkezők, kapcsolók, aljzatok vagy kopott elektromos panelek) a legsúlyosabb következményekkel járó eseményekhez vezethetnek.

A beltéri villanyhálózaton bármilyen beavatkozást csak arra felhatalmazott szakember végezhet, aki garantálja a műszaki és biztonsági előírások betartását. Az “alkalmi kézművesek” szolgáltatásainak igénylése, még ha ez nyilvánvalóan alacsonyabb költségekkel jár is, magában foglalja a hibás munkák elvégzésének kockázatát, amelyek tüzet okozhatnak, ezzel pedig a vagyon megrongálódását, személyi sérülést vagy akár halálesetet.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük