Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Konkrét megoldások és intézkedések megközelítése az ember és a természet egyensúlyának helyreállításához

A “Fit for 55” kezdeményezés keretében a PlanUp projektre fókuszáló, június 28-án, hétfőn tartott konferencián Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke számos, a jelenlegi helyi helyzethez közvetlenül kapcsolódó kérdést emelt ki.

„Hargita megye fő jellemzője az erdős területek és a vadállatok sokfélesége, amelyek együtt élnek a térség lakosságával, és amelyek nemrégiben konfliktusokhoz vezettek, a vadállatok kárt okoztak, de növekszik az embereket ért támadások száma is. E kérdésekre tekintettel olyan döntéseket kell hozni, amelyek megoldásokat kínálnak a közbiztonságra, természetesen figyelembe véve a medvék sajátos környezeti jellemzőit. Ezért nagyon fontos az uniós források (jelen esetben az Life alapok) elosztása az ilyen problémákkal küzdő területekre ”.

A Hargita Megyei Tanács keretében felállított munkacsoport, valamint az EU Platform egy sor javaslatot fogalmazott meg a medvepopuláció optimalizálására (a megelőzési kvóta és az intervenciós kvóta révén), az élőhelyek megőrzésére, a következők szabályozásával: erdei gyümölcs begyűjtése, a motoros, ATV-s szabadidős sportok korlátozása, a legelők működése, valamint az erdők forgalmának korlátozása; a medverezervátumok létrehozása, másrészt az etetés korlátozása révén, különös tekintettel a medvefigyelő központok szabályozására és a háztartási hulladék kezelésére.

Borboly Csaba, az RB tagjaként részt vesz a bizottság június 29-i, keddi ülésein, a Régiók Európai Bizottságának 205. plenáris üléskezdetének kontextusában.

Több megye mezőgazdasági termelői, a közigazgatás képviselői és a medveprobléma által érintett helységek vezetői június 29-én, kedden 12:00 órától támogatták Hargita megye tanácselnökének brüsszeli lépéseit, hogy konkrét megoldásokat találjanak a medveprobléma.

Ezek célja az ember és a természet közötti egyensúly helyreállítása.

További információ a Régiók Európai Bizottságában végzett munkáról itt olvasható: https://www.borbolycsaba.ro/ro/activitati/comitetul-regiunilor/

Hargita Megye Tanácsának a medvetámadások ügyében tett eddigi lépéseiről itt olvashatnak: http://regi.hargitamegye.ro/vadkarok.html
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük