Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Kelemen Hunor RMDSZ elnök a kulturális miniszter lemondását kéri, a csíksomlyói búcsú UNESCO világörökségi listájára való felvételi dossziéjának nem megfelelő kezelése miatt

 Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Etiópiában ülésező testülete úgy döntött, hogy nem iktatja a csíksomlyói búcsút az UNRSCO szellemi világörökségi listájára. Ez a sajnálatos eredmény a kulturális miniszter nem megfelelő előterjesztésének tudható be. Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint nem elfogadható, hogy egyik nap a román állam meghívja Ferenc pápát Romániába, másnap pedig elutasítja a legnagyobb katolikus búcsú felvételét az UNESCO világörökségi listájára.Alcsíki egyházi vezetőkkel való találkozása alkalmával Kelemen Hunor RMDSZ elnök megemlítette, hogy 2011-ben állították össze először a dossziét, a Római Katolikus egyház, a Ferences Rend, a megyei és helyi önkormányzatokkal, majd az Ungureanu kormányt követő kulturális miniszter megakadályozta a dosszié véglegesítését. 2014-ben sikerült újrakezdeni és leadni a dossziét. Mi több, idén a dosszié visszavonására utaló jeleket is észleltek, amely azonban Kelemen Hunor elnök és Korodi Attila képviselő miniszterelnökhöz intézett levele nyomán meghíusult.

Mindazonáltal, az UNESCO ülésén részt vevő kulturális államtitkár az előterjesztés visszavonását támogatta. Összesen 10 ország kapcsán kért pontosítást az UNESCO, de az államtitkár nem tette ezt meg a csíksomlyói búcsú kapcsán, és a bizottság döntését követően nem tárta fel a reális helyzetet a történtekről.

A múlt héten Etiópiában Románia a saját előterjesztése ellen beszélt. Meggyőzött még három államot, Ciprust, Mexikót és Ausztriát, akik szintén a dosszié ellen beszéltek, és a bizottság elutasította a csíksomlyói búcsú felvételét a szellemi világörökségi listára. Ez elfogadhatatlan, ez megint azt üzeni a román állam részéről, hogy nem akarnak elfogadni semmi mást, ami nem román, vagy nem ortodox. Semmibe nem került volna a román államnak, hogy a saját dossziéját fenntartsa, és megtegye a világ legtermészetesebb gesztusát az erdélyi római katolikusok és magyarok felé. Éppen ezért kérem a kulturális miniszter lemondását, illetve leváltását”– hangsúlyozta Kelemen Hunor.

A Szövetségi elnök rámutatott, olyan még soha nem fordult elő az UNESCO történetében, hogy egy állam a saját dossziéja ellen beszéljen. Sőt, azt is furcsának találja, hogy egyik nap meghívják Ferenc pápát Romániába, másik nap pedig a legnagyobb katolikus búcsút és annak elismerését az UNESCO világörökségi listájára, elutasíttatják.

Újból nyilvánvaló lett, hogy csak magunkra számíthatunk. Vasárnap kiderül, hogy erős képviseletünk lesz-e a parlamentben, amellyel értékeinkért harcolhatunk” nyilatkozta az RMDSZ elnöke.

Kiadja az RMDSZ Sajtóiroda

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.