Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Winkler Gyula EP képviselő bátorítja a „Székely Termék” mozgalmat

„A Székely Termék mozgalom kiváló kezdeményezés. Brüsszelben a Hargita Megyei Tanács (CJ) szakértői és a mozgalom képviselői is bemutatták. 2021 után az EU előtérbe helyezi az élelmiszerbiztonságot és a bio mezőgazdasági termelést. Ebben az összefüggésben a helyi és a hagyományos termékek fejlesztésére, valamint a kis- és helyi termelők támogatására kell összpontosítanunk. A székelyeknek képesnek kell lenniük termékeik és szolgáltatásaik népszerűsítésére annak érdekében, hogy nagyobb nyereséggel értékesítsék őket. Ebben segíthet az EU élelmiszer-minősítés, mint például a „Védett eredet” megjelölés vagy a hagyományos termékekre vonatkozó tanúsítvány. A “Székely Termék” márka hatékonyabb felhasználásával párhuzamosan szükséges a „Székelyföldi” márka kidolgozása, “mondta Winkler Gyula EP képviselő.

Az EP-képviselő szerdán találkozott a Hargita megyei Csíkkozmás helyi burgonyatermelőivel, akikkel megvitatták a kistermelők lehetőségeit a közös agrárpolitika (KAP) reformja érdekében. A megbeszélésen részt vett a Hargita Megyei Tanács elnöke, Borboly Csaba és Korodi Attila RMDSZ képviselő.

Winkler szerint a közös agrárpolitika decentralizációs folyamat alá kerül majd 2021 után. „Számos döntés a tagállamok hatáskörébe tartozik, ami azt jelenti, hogy a kormány és a minisztérium több kompetenciával rendelkezik a programok és a finanszírozási kritériumok tekintetében. Ezért nagyon fontos, hogy a székelyföldi gazdálkodók erős képviselettel rendelkezzenek Bukarestben. A Kormány, figyelembe véve az EU által meghatározott prioritásokat, átcsoportosíthatja a vidékfejlesztési program és a KAP első pilléréből származó forrásokat. A mezőgazdasági termelők szakmai szervezeteinek meg kell védeniük az érdekeiket, és el kell döntenie, hogy mely prioritásokat támogatja az RMDSZ politikai eszközeivel” – hangsúlyozta az európai parlamenti képviselő.

Winkler tájékoztatta a résztvevőket, hogy ha a Brexit megtörténik, az EU éves költségvetése 12-13 milliárd euróval csökken. „Néhányan azt szeretnék, ha ezt a szakadékot a vidékfejlesztés és a mezőgazdaság területén a kelet-európai tagállamok finanszírozásának csökkentésével fedeznék. Brüsszelbe megyünk, hogy megvédjük gazdálkodóink érdekeit, és amennyire csak lehetséges, növeljük a támogatásokat” – mondta az RMDSZ EP jelöltje.

Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba beszélt a „Csíki pityóka” márka regisztrálásának fontosságáról és a hatékony öntözőrendszerek építéséről és működtetéséről; Korodi Attila európai parlamenti képviselő úgy vélte, hogy az EU és a tagállamok döntéshozatali hatáskörei egyensúlyban kell legyenek a közös agrárpolitika reformjára nézve.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.