Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Részletek Mihai Eminescu születési idejéről és családjáról

mihai-eminescu

Mihai (Eminovici) Eminescu (sz. 1850 január 15 Botoșani-ban vagy Ipotești-en- mgh. 1889 június 15-én, Bukarestben) újságíró, költő, prózaíró, post-mortem a Román Akadémia tagjává választották. Az irodalomkritikusok szerint Románia nemzeti költője, „a román költészet üstökösének” is hívják, a romániai romantikus irodalom legfőbb képviselője.

Születésének időpontjával és helyével kapcsolatban több ellentmondásos adat látott napvilágot. Eminescu saját születési dátumaként 1849 december 20-át tünteti fel a Junimea egyik számában, a Cernăuți-i gimnázium levéltárban 1849 december 14-e szerepel. A költő hivatalos születési dátumát Titu Maiorescu tárja elő „Eminescu és költeményei” c. művében. Ebben átveszi N.D. Giurescu több forrást kutató információit. Mindezekből kiderül, hogy Mihai Eminescu 1850 január 15-én született, amit nővére, Aglae Drogli is igazol. Az 1850 január 21-én kiállított keresztlevél egyetlen hiteles dokumentum a költő születési dátumára nézve, melyet Ioan Stamate pap mellett apai nagyapja, Vasile Iurașcu, aki keresztapja is volt egyben, és a két szülő aláírása is szerepel.

Mihai a Botoșani megyei Ipotești faluban élő parasztcsalád gyermeke. Szülei, Gheorghe Eminovici és Raluca Iurașcu tizenegy gyermekéből a hetedikként születik. Matei kivételével (sz. 1856-ban), aki megérte a 73 évet, mindannyiuknak drámai sorsuk volt. Matei a költő születésének egy másik dátumát híresztelte el, azt állítva, hogy Gheorghe Eminovici egyik levelében a következőt látta leírva: „Ma, 1849. év december 20-án, négy óra és tizenöt perckor megszületett Mihai fiúnk.” Legkevesebb két okból vitatható az információ: senki más nem látta azt a bizonyos levelet, és levéltári dokumentumok szerint Gheorghe Eminovici december 21-én Iași-ban tartózkodott, ahol egy felhatalmazást hitelesíttetett egy ügyvéddel.”

Gheorghe Emonovici, a költő apja egy Moldovába költöztetett erdélyi család leszármazottja, anyja, Raluca Iurașcu régi bojári származású moldvai család sarja.

1850 és 1858 között Botoșani-ban és Ipotești-en tölti gyerekkorát a szülői háznál és annak környékén. Teljes mozgásszabadsággal rendelkezik, lehetősége van az emberekkel és a természettel való érintkezésre, amit később „Fiind băiet păduri cutreieram” vagy „O, rămâi” c. verseiben fel is idéz.

Forrás: enciclopediaromaniei.ro
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.