Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az Orbán Viktorhoz közel állók csalódása

Magyarország jó ideje elkezdett pénzt pumpálni az erdélyi magyarok számára, anélkül, hogy a román állam beleegyezését kérte volna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Finanszíroznak sportklubokat, egyházi intézményeket, magyar sajtót, óvodákat, magyar házakat, stadionok, szállodák, repülőterek, turisztikai központok…stb építését, mindezt a szomszédos állam befolyásának de facto megszilárdítása érdekében Románia e régiójában és a magyarok nemzetiségűek hűségét elnyerendő, a román állam rovására.

E beruházások mellett a magyar állam az RMDSZ alternatívájának megteremtésére is hangsúlyt fektetett az Erdélyi Magyar Néppárt létrehozásával, amelynek Magyarország igazi szóvivőjének kellett volna lennie a román parlamentben. A formáció „márka” képviselői között van a FIDESZ volt EP-képviselője, akit a románok arról ismernek, hogy évről évre jelen van a „tusványosi” nyári tábor valamennyi kiadásának elnökségi ülésén, a magyar miniszterelnök mellett mond beszédeket, amelyek fellázítják a közvéleményt Romániában és még Európában is.

Ám a „szép dolgok” is óhatatlanul véget érnek: miután Magyarország minden lehetséges és lehetetlen projektet finanszírozott Romániában, úgy tűnik, mostanra a zsák kiürült.

Az „érintett” kedvezményezettek között van Tőkés László, akinek a “Demokrácia Központok” (a magyar állampolgárság közvetítésével foglalkozó irodahálózat az országunkban a magyar állampolgárság közvetítésével foglalkozó hálózat) nevű szívéhez közel álló projektjét nem finanszírozzák tovább, az ott dolgozók pedig az utcára kerültek.

Érdekesség, hogy a református püspök nem maradt adós a magyar kormánynak: nyilvánosan elítélte a támogatás megvonását, még a marosvásárhelyi Székely Szabadság Napján mondott beszédében is, és ezzel megharapta azt a kezet, amely 1989 óta táplálta.

És, hogy feltegye az i-re a pontot, Tőkés Dócs Dáviddal, a Mi Hazánk Mozgalom alelnökével is lefényképeztette magát, aki tavaly Sepsiszentgyörgyön egy romániai újságírónő felakasztását javasolta.

Minekutána a Mi Hazánk egyáltalán nem áll közel a FIDESZ-hez, csak sejthetjük, mekkora a baj…

D.E.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.