Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Egy mérnök nyilvánosságra hozta: Erdély természeti örökségét akarja kontrollálni az RMDSZ

 

A Kovászna Hírnöke napilap szerkesztőségébe érkezett nemrég Dan Mircea környezetvédelmi mérnök közleménye az RMDSZ újabb célpontjára vonatkozóan, „Erdélyben megkezdődött a harc a természetvédelmi területek fölötti ellenőrzés megszerzéséért” címmel. A téma fontossága miatt átvettük az alábbiakban olvasható cikket:

Kihasználva a kormány által nemrég elfogadott, természetvédelmi területek kezelésére vonatkozó, jelenlegi homályos törvénykezést, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség megkezdte az Erdélyben található természetvédelmi területek feletti teljes kontrollt biztosító zsinórok húzogatását.

A magyarok képviselői rendkívüli érdeklődést mutatnak a szóban forgó védett területeket átfedő erdőalapok iránt, amelyek tulajdonjogának megszerzéséért 2005-től kezdődően óriási erőfeszítéseket tesznek a földügyi bizottságoknál és a törvényszéken, a 247/2005-ös, a tulajdonjogra és igazságszolgáltatásra, illetve az ezekhez tartozó kiegészítő intézkedésekre vonatkozó törvény megjelenése óta.

Minden a kormány 2018 július 19-i, a környezetvédelemre és a külföldiek rendjére vonatkozó jogszabályok módosítására vonatkozó 75-ös sürgősségi rendeletével kezdődött, amelynek értelmében „A természetvédelmi területek és a természeti örökséghez tartozó egyéb javak kezelése a törvény szerint a következő által történhet: a) Természetvédelmi Területek Országos Ügynöksége területi struktúrái…”, ami kiküszöböli a korábbi gondnokokat (általában civil szervezetek), amelyek eddig az érintett természetvédelmi területeket gondozták.

A gyakorlatba ültetett stratégiának megfelelően, még azóta, hogy Borbély László volt a Környezetvédelmi Minisztérium élén, a Duna-delta kivételével, a védett területek hálózatába foglalt területek nagy része az ország központi megyéiben találhatók, nevezetesen Maros, Hargita, Kovászna, Fehér és Hunyad megyében, pontosan az RMDSZ vezérek számára érdekes helyen (az ún. Székelyföldön).

Első próbálkozásuk céljuk elérésére 2010-ben volt, amikor Borbély László miniszteri minőségében odaítélte a „Felső Maros Völgye Nemzeti Park” adminisztrációs szerződését Melles Előd vitatott erdészmérnöknek, a gyergyószentmiklósi magánerdészet vezetőjének. Az odacsatolt védett terület, többségében erdő Maros és Hargita megye területén, 2015-ben elérte a 135.000 hektárt. A szóban forgó természetvédelmi terület hiányos és részrehajló adminisztrálása negatív hatással van a természeti erőforrások és az erdőalap kezelésére (az erdészet intézményének is korlátolt hozzáférése van a termelési folyamathoz), valamint a románok lakta települések fejlődésére gyakorolt befolyása miatt a Felső Maros Völgye lakossága és helyi közigazgatási intézményei óvást nyújtottak be a Gyergyószentmiklósi Magánerdészet ellen. Ennek eredményeként a Környezetvédelmi Minisztérium 2016-ban megszüntette az adminisztrálási szerződést az említett erdészettel. Itt még nagy összegű európai pénzekről is szó van, amelyeket Melles Előd pályázott meg különböző, a természetvédelem számára értelmetlen projektekre, köztük egy óriási erdészeti székhely, de ez a bűnügyi szervek kompetenciájába tartozik.

Jelenleg az RMDSZ által kiszemelt fontos központi térségek közé tartozik a „Görgényi medence és a Görgényi havasok” Hargita megyében, 88.000 hektáros kiterjedéssel; a Felső Maros Völgye és a Kelemen havasok- Görgényi havasok Nemzeti Park, Hargita, Maros és Suceava megyék területén, 135.000 hektáron, és több kisebb, de a magyarlakta vidékek szempontjából fontos terület; továbbá a „Faragó- Sárpataki tavak”, „Medve-tó és a környező Arborétum”, „Csíki medence és Csíki havasok”, stb.

Gyakorlatilag, aki koordinálja a Természetvédelmi Területek Országos Ügynöksége területi szolgálatainak tevékenységét, ellenőrzi a természeti erőforrásokat és az erdőalapot a védett területeken, illetve a gazdasági fejlődést is, a különböző tevékenységekhez (beleértve a kulturális- művészi tevékenységet is), vagy a javasolt beruházási projektekhez szükséges jóváhagyások kiadásával vagy visszatartásával, és ugyanakkor irányítja a biológiai sokféleség és a természeti örökség megőrzésére elkülönített közösségi vagy állami pénzügyi forrásokat.

Tisztelt román politikusok, akármilyen pártból legyenek is, ne hagyják figyelmen kívül a Természetvédelmi Területek Országos Ügynöksége területi struktúráinak létrehozására és a vezetők kinevezésére vonatkozó eljárásokat, kövessék figyelemmel a sorsukat, míg nem késő! Gondoljunk arra, hogy az erdélyi területek bármely területének fejlesztési szándéka attól függ, hogy vajon azok az érdekeltek, akik e szervezeteket vezetik, és az európai pénzeszközök révén szerzett pénz elosztható az általuk előnyben részesített vállalatoknak!

Arra kérjük Gratiela Leocadia Gavrilescu miniszterelnök-helyettest, környezetvédelmi minisztert, valamint Adi Croitorut, az Ügynökség elnökét, hogy gondosan felügyeljék a Természetvédelmi Területek Országos Ügynöksége területi struktúráinak vezető pozícióiba történő kinevezések folyamatát.

Kérjük, hogy csak feddhetetlen személyeket, jó szakembereket válasszanak, ne fogadják el köztisztviselők áthelyezését más magánintézményektől, mert az ilyen „félig törvényes” megoldásokkal egyesek meg akarják kaparintani egy ilyen intézmény vezetésével járó hatalmat!

Dan Mircea, környezetvédelmi mérnök

Forrás: mesageruldecovasna.ro
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.